Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juli lijken door te gaan: dit mag allemaal weer

versoepeling-van-de-coronamaatregelen-per-1-juli.jpg

Het lijkt in Nederland steeds meer de goede kant op te gaan. Het aantal coronapatiënten op de IC daalt en ook het aantal doden door het virus neemt steeds verder af. Gister waren dat er zelfs nul. De stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juli lijken dan ook door te gaan. Wat mag vanaf die datum allemaal wel en niet? 

Deze versoepeling van de coronamaatregelen kunnen we per 1 juli verwachten. 

Versoepeling van de coronamaatregelen 

Het kabinet kondigde al aan dat de strengste coronamaatregelen gedurende enkele maanden stap voor stap zouden versoepelen. Dit ging gepaard met de voorwaarde dat de zorg de druk door het coronavirus aan bleef kunnen en de cijfers niet verslechterden. Vooralsnog lijkt dit goed te gaan, en daarom is ook het Outbreak Management Team (OMT) positief over de versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juli. Afgelopen maandag werd hier al over vergaderd met deskundigen en aanstaande woensdag zal een crisisberaad plaatsvinden, waarna het kabinet een formeel besluit neemt. Hier zal waarschijnlijk een uitspraak worden gedaan over de versoepelingen rondom het maximaal aantal mensen in één ruimte en diverse branches die weer (gedeeltelijk) open mogen.

Lees ook: Hoopvolle cijfers: RIVM meldt voor het eerst nul doden door coronavirus sinds maart

Bruiloften en uitvaarten 

Het is de bedoeling dat er vanaf 1 juli weer maximaal 100 mensen in één ruimte mogen komen. Hierbij geldt nog steeds de basisregel om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Dat geldt dus voor horeca, theaters en kleine evenementen. Zolang er niet een te grote mensenmassa op afkomt en de toegang gereguleerd kan worden, wordt dit toegestaan. En ook bij bijeenkomsten, zoals: bruiloften, uitvaarten en kerkdiensten geldt vanaf 1 juli een maximaal aantal van 100 mensen. 

Sportscholen open

Ook de sportscholen, die eerder nog tot september leken te moeten wachten, mogen door de versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juli weer open. Dat geldt ook voor de kantines, sauna’s en casino’s. Toch gelden hier nog wel extra maatregelen. Zo moeten de ruimtes voldoen aan voorwaarden, zoals goede ventilatie en genoeg afstand kunnen garanderen tussen de bezoekers. Hierdoor voorziet de fitnessbranche wel een paar problemen. In groepslessen kunnen veel minder mensen meedoen dan normaal en ook het gebruik van fitnessapparaten wordt hierdoor beperkt. 

Terug naar school

Sinds juni gingen middelbare scholieren weer gedeeltelijk naar school, maar vanaf 1 juli zal het voortgezet onderwijs weer helemaal opengaan. Hiervoor moeten scholen wel voldoende hygiënemaatregelen treffen en leerlingen en docenten dienen 1,5 meter afstand te houden. Onderling hoeven de scholieren deze afstand niet te bewaren. 

Wachten tot 1 september

Toch blijven de versoepelingen voor grote evenementen, zoals concerten en voetbalwedstrijden nog even uit. En ook discotheken zullen tot 1 september hun duren dicht moeten houden. Daarnaast geldt ook hier weer de voorwaarde dat het aantal besmettingen voor die tijd niet sterk moet toenemen en een tweede coronagolf uitblijft. Zo niet, dan kunnen deze versoepelingen alsnog verder worden uitgesteld.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws, Hart van Nederland, AD
Beeld | iStock

Ook interessant