Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Twee, anderhalf of juist één meter: waarom houden we niet overal in Europa evenveel afstand?

waarom-we-niet-overal-in-europa-evenveel-afstand-houden.jpg

Inmiddels beginnen we er al redelijk aan te wennen dat we onderling minimaal anderhalve meter afstand moeten houden. Met die afstand proberen we in Nederland de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Maar niet overal in Europa zijn die regels hetzelfde. Hoe kan dat zo verschillen?

In Italië en Oostenrijk hoef je bijvoorbeeld maar één meter afstand van elkaar te houden, terwijl het in Zweden en het Verenigd Koninkrijk twee meter is.

Verschillende gezondheidsorganisaties

Die verschillen hebben niks te maken met de manier waarop het virus zich verspreidt in landen, maar ontstaan juist doordat er verschillende gezondheidsadviezen gegeven worden. Er zijn meerdere gezondheidsorganisaties overal ter wereld die adviezen geven over strijd tegen het coronavirus. Zij werken met hun eigen experts, die allemaal zélf weer onderzoeken doen. Daardoor kunnen er dus soms verschillende uitkomsten zijn. Op internationaal niveau is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en op Europees niveau de ECDC. Hier in Nederland hebben we op nationaal niveau de RIVM. Die instanties geven verschillende adviezen over de afstand die we moeten houden om de verspreiding van het coronavirus te verminderen. Volgens de WHO is dat drie voet (ongeveer één meter), maar volgens de Amerikaanse CDC is dat juist het dubbele van twee meter. Ook het ECDC, het Europese gezondheidsinstituut, zegt een meter.

Lees ook: Dit kun je verwachten van de ‘1,5 metersamenleving’ waar Rutte over sprak

Twee armlengtes

Met anderhalve meter is het RIVM precies tussen die aanbevelingen in gaan zitten. Opvallend is dat het Outbreak Management Team van het RIVM twee meter adviseerde, maar uiteindelijk voor anderhalve meter gekozen is. Tegen RTL Nieuws zegt een woordvoerder van het RIVM dat ze die overweging namen, omdat de verschillen van onderzoeksteams zo groot waren. Daarnaast was anderhalve meter ook een praktische keuze. “Omdat niet iedereen met een meetlint op zak loopt, adviseren we daarom om 2 armlengtes aan te houden. Dat is een praktische richtlijn die ongeveer op anderhalve meter neerkomt”, zegt de woordvoerder.

Andere landen

In andere Europese landen heeft de overheid dus een andere inschatting gemaakt. Ook de manier van handhaving is erg verschillend. Zo wordt in Zweden aanbevolen om twee meter afstand te houden, maar mogen mensen wél gewoon bij elkaar op het terras zitten. In Oostenrijk hoeven ze maar één meter afstand te houden en volgen ze dus de WHO, maar wordt er wél strikt gehandhaafd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant