Diederik
Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, liet dit
weekend weten dat de coronamaatregelen in Nederland niet voldoende zijn gebleken.
Hij pleit daarom voor een volledige lockdown. Maar wat is nu precies het
verschil tussen een volledige lockdown en een intelligente lockdown?
Wij leggen hier uit wat de regels zijn.
Thuisblijven bij lockdown
Toen wij dit voorjaar een intelligente lockdown in ons land hadden, werd er aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Wilde je toch naar buiten gaan, dan moest je daar eigenlijk een goede reden voor hebben. Denk aan werk, boodschappen doen of de zorg voor iemand anders. Er werd hier echter niet op gecontroleerd, dus in die zin hadden we nog steeds wel veel bewegingsvrijheid. Bij een volledige lockdown heb je echter geen keuze meer: je bent dan verplicht om thuis te blijven en voor het doen van boodschappen of naar je werk gaan gelden strenge regels. Zo was het in Spanje bijvoorbeeld zo dat de politie je mocht vragen waarom je op straat was. Als je geen goede reden hiervoor had, dan kon je een fikse boete krijgen.
In Nederland is het op dit moment toegestaan om te gaan sporten in de sportschool of gewoon buiten. Bij een intelligente lockdown zit sporten in de sportschool er niet in, maar mag je wél sporten in de buitenlucht. Bij een volledige lockdown mag ook dat laatste waarschijnlijk niet: bij de volledige lockdown in Spanje was het namelijk ook verboden om te sporten in de buitenlucht.
Avondklok
Bij een intelligente lockdown is er niet zoiets als een avondklok, maar bij een volledige lockdown is er zeker een kans dat er wel een avondklok komt. Zo’n avondklok houdt in dat er na een bepaald tijdstip niemand meer op straat mag zijn. In Antwerpen was dit bijvoorbeeld het geval, daar moesten mensen van 23.30 tot 06.00 thuis zijn.
Horeca
De regels voor horeca komen bij een intelligente lockdown en een volledige lockdown eigenlijk aardig overeen. Nu is het bijvoorbeeld nog toegestaan om tot 22.00 ergens een hapje te gaan eten, maar bij een intelligente lockdown of een volledige lockdown moeten alle horecazaken sluiten. En hetzelfde geldt voor kappers en nagelstudio’s. Bij de volledige lockdown in Spanje moesten álle winkels dicht, behalve supermarkten, bakkers, winkels voor voedsel, drank, essentiële goederen en producten én farmaceutische, medische en orthopedische instellingen.
Dagje uit
Toen we in Nederland dit voorjaar een intelligente
lockdown hadden gingen er nog genoeg mensen naar het strand of de natuur in.
Bij een volledige lockdown kan dit waarschijnlijk niet meer. In Spanje waren
dagjes uit namelijk verboden.
Familie en vrienden
Bij een intelligente lockdown mag je op bepaalde
plekken maar met maximaal twee mensen zijn en mag je ook maar een maximum
aantal mensen thuis ontvangen. Bij de volledige lockdown in Spanje mocht je
echter helemaal geen familie of vrienden bezoeken. Alleen als je een ouder
iemand moest verzorgen, kon dit wel.
Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel!