Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het verschil in coronaslachtoffers per land heeft volgens Belgisch onderzoek met dít gen te maken

verschil-in-coronaslachtoffers-per-land.jpg

Het aantal besmettingen en doden door het coronavirus loopt erg uiteen. En ook de maatregelen rondom het virus verschillen per land. Van totale lockdown, mondkapjes en handschoenen tot bijvoorbeeld Zweden waar de scholen, winkels en restaurants gewoon open zijn. Het verschil in het aantal coronaslachtoffers per land heeft volgens Belgische onderzoekers te maken met een bepaald gen. 

UGent-onderzoekers lijken een verklaring te hebben waarom het coronavirus per land meer of minder zijn tol eist. Blijkbaar heeft het verschil in coronaslachtoffers te maken met het ACE1-gen.  

Het ACE1-gen

De hele wereld is in de ban van het coronavirus. Als we puur naar Europa kijken, merken we hier ook al grote verschillen. Zo lijkt het coronavirus een stuk genadelozer in Noord-Italië en Spanje, waar het aantal besmettingen en doden de afgelopen tijd per dag flink toenam. Dit terwijl in sommige Scandinavische landen en in Oost-Europa deze cijfers relatief een stuk lager liggen. Vaak wordt er gekeken naar het overheidsbeleid rondom het coronavirus, bijvoorbeeld hoe snel en hoe streng een land maatregelen neemt, bijvoorbeeld door middel van een lockdown. Maar Belgische onderzoekers bleven toch nieuwsgierig naar mogelijk andere oorzaken. Daarmee vonden ze een duidelijk verband tussen het ACE1-gen en het verschil in de hoeveelheid coronaslachtoffers per land. 

Hoe meer ACE1-gen, hoe minder slachtoffers

Uit het onderzoek bleek dat hoe meer inwoners van een land het D-polymorfisme van dit ACE1-gen hebben, hoe minder besmettingen en doden er door het virus zijn. Professor Joris Delanghe legt aan HLN uit dat het D-polymorfisme van het ACE1-gen meer voorkomt in Oost-Europa. Hoe oostelijker je gaat, hoe meer gen je aantreft. Volgens dit onderzoek kan tot 41 procent van het verschil in coronaslachtoffers per land verklaard worden door de hoeveelheid D-polymorfisme van het ACE1-gen er voorkomt. 

Lees ook: Wanneer ben je beschermd tegen het coronavirus?

De onderzoekmethode

Voor dit onderzoek is gekeken naar polymorfisme bij de bevolking van 25 landen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Daarnaast hebben de wetenschappers onderzoek gedaan naar verschillende soorten genen die mogelijk een rol zouden kunnen spelen bij de besmettingen door het coronavirus. Deze cijfers hebben ze vergeleken met de gegevens van de Johns Hopkins University over het aantal besmettingen en overledenen door het coronavirus per land. Hieruit kwam het duidelijke verband naar voren met het ACE1-gen. Hoe meer mensen het D-polymorfisme van dit gen hebben, hoe minder coronaslachtoffers. Om het virus efficiënt te kunnen bestrijden moet verder onderzoek worden gedaan naar de genetische verschillen tussen populaties, om zo het verloop van de Covid-19-epidemie nauwkeurig te voorspellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant