Nieuws

Wat is precies het verschil tussen champagne, cava en prosecco?

verschil-champagne-cava-prosecco.jpg

Bij oud en nieuw hoort natuurlijk een feestelijk drankje. Proost jij met Franse champagne, Spaanse cava of Italiaanse prosecco op het nieuwe jaar?

In het glas zien deze feestelijke bubbels er zo ongeveer exact hetzelfde uit. Maar verschil is er zeker – en echt niet alleen in land van herkomst.

Laten we met het prijskaartje beginnen.

Prijs van Champagne

Het is je vast al opgevallen dat je voor een fles champagne gemiddeld flink wat meer betaalt dan voor cava of prosecco. Dit komt doordat champagne een stuk exclusiever is dan die twee andere soorten bubbels: er zijn veel regels die de kwaliteit van deze bijzondere drank bewaken. Je hebt heel dure champagne, maar in principe koop je al een goede fles vanaf €20.

Prijs van Cava

Een lekkere cava is er voor €10.

Prijs van Prosecco

Voor prosecco hoef je vaak niet meer dan €5 uit te geven.

Het allerbelangrijkst, zou je zeggen: de smaak.

Smaak van Champagne

Champagne is de meest frisse van de mousserende wijnen, met een lichte smaak van citrus en appel. Je hebt droge en zoete champagnes: van doux (heel zoet) of sec (zoet) tot en met demi-sec (halfdroog) of brut (heel droog met een vleugje suiker). Het is maar net wat jij het lekkerst vindt.

Smaak Cava

Cava is een stuk milder van smaak dan champagne. Door de kruidige tonen wordt deze mousserende wijn snel wat hartiger. Ook cava kun je zo droog of zoet drinken als je wilt: van brut (heel droog) tot dulce (heel zoet).

Smaak Prosecco

Zoetekauw? Dan kun je het best voor prosecco gaan. Een populair zomerdrankje dat net zo lekker smaakt met oud en nieuw. Houd je van lekker veel bubbels? Dan kun je het best voor frizzante gaan. Mag het wel wat minder met die koolzuur? Ga dan voor de licht mousserende variant, spumante.

Gaat de fles niet leeg in een avond en een oudejaarsnacht? Dan is het goed om te weten dat dit bij champagne en cava geen ramp is. Maar bij prosecco…

Houdbaarheid Champagne

De gemiddelde champagne is ongeopend na negen maanden tot een jaar op z’n lekkerst. En sommige bijzondere champagnes waarvoor alleen de beste druiven worden gebruikt, zijn maar liefst tien tot vijftien jaar houdbaar. Dan hebben we het overigens wel over flessen met een stevig prijskaartje waarvoor je diep in de buidel moet tasten.

Houdbaarheid Cava

Cava’s zijn meteen bij aankoop op hun lekkerst. Maar kom je er niet direct aan toe, dan kunnen ze best even wachten. In een ongeopende fles kun je ze zeker nog een jaar bewaren.

Houdbaarheid Prosecco

We hintten het al: prosecco wordt er met de dagen, weken en maanden niet beter op. Om te voorkomen dat je straks met een zurig goedje zit, kun je beter zo snel mogelijk van je fles prosecco genieten. Schenk ‘m eenmaal open ook zo snel mogelijk leeg. Bewaren heeft bij deze bubbelvariant weinig zin.

Waar ga jij deze oud en nieuw voor: champagne, cava of prosecco? Hoe dan ook: proost en een heel gelukkig 2019!

Bron | Gall & Gall
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant