Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Verpleegkundigen vrezen ‘zorginfarct’ en eisen per direct strengere coronamaatregelen

verpleegkundigen-eisen-strengere-coronamaatregelen-van-kabinet.jpg

Duizenden verpleegkundigen en verzorgenden willen dat het kabinet nú ingrijpt om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Uit een peiling van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), blijkt dat maar liefst 85 procent van de 13.000 ondervraagden per direct strengere coronamaatregelen wil.

Dit laat de V&VN in een brandbrief aan premier Rutte en de ministers van VWS weten.

Druk voor verpleegkundigen neemt toe

Gerton Heyve, voorzitter van V&VN, schrijft in de brief dat Nederland recht op een ‘zorginfarct’ afgaat. “Elke dag dat we langer wachten met ingrijpen, brengt ons dichter bij een zorginfarct. Dat betekent dat zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoende kwaliteit, kan worden geleverd.” Volgens Heye neemt de druk voor zorgverleners met de dag toe. “Het water staat 350.000 verpleegkundigen en verzorgenden tot aan de lippen.”

Lees ook:
Zijn de symptomen van het coronavirus tijdens tweede golf anders of hetzelfde als in het voorjaar?

Somber beeld

Het beeld dat Heyve in zijn brief schetst, is erg somber. “Spoedeisende hulpposten sluiten, omdat de doorstroming van patiënten stokt. Ambulances rijden rondjes, omdat ze patiënten niet kwijt kunnen. Het aantal ziekenhuisopnames en ic-patiënten zitten nog altijd op de lijn van het meest gitzwarte scenario, zoals Ernst Kuijpers afgelopen woensdag in de Tweede Kamer aangaf.”

Groeiend tekort aan zorgmedewerkers

Hoewel er sprake is van een enorme toestroom van patienten, is er volgens Heyne juist een groeiend tekort aan zorgmedewerkers. “Volgens ActiZ ligt het ziekteverzuim in sommige instellingen op 50 procent. Hele teams zitten ziek thuis. In sommige ziekenhuizen is 40 procent van de testuitslagen van medewerkers op COVID-19 positief. De uitval door ziekte, overbelasting, psychische klachten en/of verdenking van COVID-19 nemen zorgbreed toe.”

Cijfers laten volgens hem zien dat er tussen juli en september gemiddeld per dag 60.000 medewerkers niet inzetbaar waren. “Inmiddels is de nood zo hoog dat aan zieke medewerkers wordt gevraagd om toch te komen werken. Dat is onveilig en maakt het probleem alleen maar groter.”

Strengere coronamaatregelen nodig

Om het zorgsysteem overeind te houden zijn strengere maatregelen volgens hem onvermijdelijk. “Het is belangrijk om deze dan ook meteen te nemen, zodat de schade niet onnodig nog verder oploopt en de maatregelen niet langer hoeven te duren dan nodig is.”

Volgende week dinsdag volgt er een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over het coronavirus. Tijdens het persmoment van afgelopen dinsdag werd uitgelegd dat strenge coronamaatregelen nu nog geen zin hadden. Gaan ze gehoor geven aan deze brandbrief?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Metro, NOS
Beeld | iStock

Ook interessant