Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hartverscheurende situaties: dit mag er nu allemaal wel en (nog) niet in verpleeghuizen

dit-mag-er-nu-allemaal-wel-en-nog-niet-in-verpleeghuizen.jpg

De coronamaatregelen worden langzaamaan versoepeld. Maar als het aan de bewoners van verpleeghuizen ligt, kan het niet snel genoeg gaan. Er is groot verdriet en onbegrip over de regels die daar nog steeds gelden.

Alles voor de veiligheid, maar de maatregelen lijden tot schrijnende situaties.

Verpleeghuizen op slot door coronavirus

Op 20 maart is besloten dat alle verpleeg- en verzorghuizen op slot moesten, om de bewoners te beschermen tegen het coronavirus. Dit betekende dat bezoek verboden werd. Alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg sloten hun deuren voor bezoekers en alle anderen die niet noodzakelijk zijn. En dat leidde tot verdriet en eenzaamheid.

Schrale troost

Veel ouderen zitten nu dus al meer dan een maand zonder bezoek. Begin deze maand, vanaf 11 mei, is het in sommige verpleeghuizen weer toegestaan om als bewoner één bezoeker te ontvangen. En sinds 25 mei, deze week dus, mogen álle verpleeghuizen waar geen corona-uitbraak is weer één bezoeker per bewoner ontvangen. Het duurt nog zeker twee maanden voordat er meer bezoekers over de vloer mogen komen. Vanaf 15 juli zijn er per bewoner weer twee of meer bezoekers welkom. Maar dat is voor nu in veel gevallen slechts een schrale troost. En bovendien een dilemma. Want welk familielid krijgt nu voorrang? De partner? De kinderen? En welk kind dan?

Iene miene mutte

Keuzes die de bewoners zwaar vallen. “Bezoek van familie weigeren leidt tot vereenzaming, pijn, verdriet en zelfs bewoners die het niet meer zien zitten”, zo vertelt Marcel van der Priem, bestuurder van een verpleeghuis in Hardinxveld-Giessendam, aan het AD. Ook omschrijft hij hoe een vrouw met haar broer ging dobbelen om wie er de vaste bezoeker van hun moeder zou worden. Zij won. “Ze vertelde het een beetje gekscherend, maar achter die ene opmerking gaat veel verdriet schuil. Niet alleen verdriet van broer en zus, maar ook van moeder die beide kinderen nodig heeft.”

Wat mag nou wel en niet in verpleeghuizen?

Misschien ben jij een van de gelukkigen die haar vader, moeder, oma of andere dierbare mag bezoeken in het verpleeghuis, of juist bezoek mag ontvangen. Momenteel zijn er alleen wel behoorlijk wat regels waar je je dan aan moet houden, naast dat je dus in je eentje op bezoek komt. Alles op een rijtje:

Niet kussen of knuffelen
Ook in het verpleeghuis blijft de anderhalve meter afstand belangrijk. Dit betekent dus dat je elkaar niet mag kussen of knuffelen, omdat dan het risico bestaat dat je elkaar besmet.

Lees ook
Familie bedenkt creatieve manier om oma (80) toch te kunnen knuffelen

Maximaal drie kwartier op bezoek
Het bezoek mag gemiddeld drie kwartier duren, weet AD uit een rondgang onder verpleeghuizen. Dit gebeurt meestal op de kamer van de bewoner zelf, maar in sommige verpleeghuizen is er een speciale bezoekersruimte ingericht.

Geen eten of huisdieren mee
Familieleden mogen post en een cadeautjes van buiten meenemen – denk aan een bloemetje of iets dergelijks – maar eten of huisdieren mogen niet mee naar binnen. Dit heeft ook alles met de kans op besmetting te maken. Zo wordt onderzocht in hoeverre het virus zich van dier op mens kan verspreiden.

Ommetje alleen onder begeleiding
Even lekker naar buiten? Ook dat mag nu weer met die ene bezoeker. Maar alleen onder begeleiding, en drukke plekken moeten gemeden worden.

Afscheid nemen
Het meest hartverscheurende scenario is als je geliefde momenteel op sterven ligt in een verzorgingshuis. In die fase mogen wel meerdere familieleden of naasten afscheid komen nemen als er een aparte ruimte is. Heeft je geliefde het coronavirus, dan gelden daar aanvullende maatregelen voor bij het bezoek van die familieleden.

Zo voorzichtig mogelijk

We zullen het op deze manier dus even moeten volhouden. In ieder geval tot 15 juli, als het aan het kabinet ligt. Dan worden de maatregelen ook in de verpleeghuizen weer wat versoepeld als de situatie het toelaat. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat de versoepeling heel voorzichtig gebeurt. “Bij elke stap wordt er bekeken wat de cijfers van besmettingen en sterftes in verpleeghuizen en daarbuiten zeggen om vervolgens naar de volgende stap te bewegen. Daarom beginnen we eerst met het openen van meer locaties en zetten daarna de stap naar meer bezoekers.” En wat als die cijfers er eerder dan verwacht goed uitzien? “Als de situatie aanleiding geeft een stap eerder te zetten, dan gaan we dat bespreken met betrokken partijen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | AD, Hart van Nederland
Beeld | iStock

Haal de zon in huis met Margriet 22! Met de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen, én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant