Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit kun je het beste doen als je huiselijk geweld vermoedt bij een dierbare

vermoedens-huiselijk-geweld.jpg

Merk je dat de buren de laatste tijd wel erg vaak ruzie hebben, waarbij ze flink tekeergaan? Gedraagt een vriendin zich de laatste tijd heel anders en trekt ze zich terug? Of heeft je zus ineens vage excuusjes voor blauwe plekken? Misschien heb je vermoedens dat het om huiselijk geweld gaat. We leggen je uit wat je in dit geval het beste kunt doen. 

Uit een rapport van hulporganisatie Oxfam blijkt dat sinds de coronapandemie het huiselijk geweld wereldwijd is toegenomen. Daarom is het goed om alert te zijn. 

Wat moet je doen als je huiselijk geweld vermoed?

De duidelijkste symptomen van huiselijk geweld zijn natuurlijk verwondingen, zoals blauwe plekken of littekens. Maar die kunnen ook op plekken zitten waar je ze als buitenstaander niet kunt zien en daarnaast zijn er nog een hele hoop andere tekens dat er iets mis is. Iemand kan zich bijvoorbeeld meer terugtrekken, schrikken van aanrakingen of plotseling gedrag, bepaalde vragen ontwijken, afspraken afzeggen, voor alles goedkeuring vragen aan een partner of een heleboel smoesjes gebruiken. Het kan heel lastig zijn om te weten of je vermoedens van huiselijk geweld kloppen, zeker als de dierbare om wie het gaat hier zelf niks over zegt. Luister daarom vooral goed naar je eigen gevoel. Je kunt huiselijk geweld ook herkennen aan het gedrag van de persoon waarvan je vermoedt dat het de geweldpleger is. 

Onder huiselijk geweld valt lichamelijk, geestelijk en seksueel geweld. Daarnaast zijn verwaarlozing en financieel misbruik binnen een gezin, familie of relatie ook vormen van huiselijk geweld.  

Het gesprek aangaan 

Allereerst kun je proberen het gesprek aan te gaan als je huiselijk geweld bij een dierbare vermoedt. Doe dit op een veilige plek, praat in de ik-vorm en probeer geen oordelende houding aan te nemen of in de hulpverlener-rol te schieten. Je kunt wel aangeven dat je wil helpen en dat je er voor iemand bent.

Hulp inschakelen 

Vervolgens kun je samen de huisarts of Veilig Thuis bellen via 0800-2000. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. Wil het slachtoffer geen hulp inschakelen of heb je vermoedens van huiselijk geweld bij iemand die je niet goed genoeg kent om een gesprek mee aan te gaan? Dan kun je ook zelf een melding maken bij Veilig Thuis. Dit kan ook anoniem. Gaat het om direct gevaar? Bel dan 112. 

Lees ook: Nog nooit verteld: ‘Ik werd mishandeld door mijn man’

Tijdens het gesprek 

Als je Veilig Thuis belt dan wordt er eerst gevraagd om je plaatsnaam in te spreken, zodat je bij de regionale organisatie in jouw buurt terecht komt. Vervolgens zal een hulpverlener vragen stellen en een advies geven. Samen met de hulpverlener kan er bepaald worden welke professionele hulp nodig is. Moet er actie ondernomen worden? Dan heeft een hulpverlener toestemming nodig om de gegevens met andere hulpverleners en de politie te delen. 

Seksueel misbruik melden

Gaat het om seksueel misbruik? Dan bestaat er de Hulplijn Seksueel Misbruik, bereikbaar via: 0900 – 9999 001, van 09:00 uur tot 17:00 uur. Hier kan een slachtoffer zelf hulp of advies vragen, maar kun je ook als getuige terecht of als je een slachtoffer in je omgeving wil helpen. 

Hulp voor kinderen

Gaat het om een slachtoffer van huiselijk en/of seksueel geweld jonger dan 18 jaar? Dan kun je ook de Kindertelefoon bellen. Dat doe je via 0800 – 0432, van 11:00 uur tot 21:00 uur. 

Masker 19 

Ben je zelf slachtoffer van huiselijk geweld? Dan kun je bij de apotheek het codewoord ‘masker 19’ noemen. De apotheek weet dan dat je hulp nodig hebt en kan je in contact brengen met Veilig Thuis. 

Bron | Rijksoverheid, ikvermoedhuiselijkgeweld.nl
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.   

Ook interessant