Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

In deze provincies hebben de meeste mensen last van verkeersoverlast

in-deze-provincies-hebben-de-meeste-mensen-last-van-verkeersoverlast.jpg

Hardrijders, bumperklevers of foutparkeerders: acht op de tien Nederlanders zegt weleens last te hebben van verkeersoverlast. En dat is niet alleen heel vervelend, maar ook nog eens levensgevaarlijk.

Vooral mensen in de provincies Zuid-Holland en Limburg ervaren veel verkeersoverlast, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Limburg en Zuid-Holland

Het CBS deed onderzoek onder 135.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder, waarbij vooral gevraagd werd naar verkeersoverlast in de buurt waar zij wonen. Ruim 80 procent van de deelnemers geeft aan dat ze in hun woonbuurt verkeersoverlast ervaren en 30 procent hiervan zegt véél overlast te hebben. Hoewel in heel Nederland verkeersoverlast voorkomt, hebben mensen die in Limburg wonen het meeste last van dit probleem. Limburgers geven vooral aan zich te ergeren aan hardrijden, terwijl ze in Zuid-Holland vooral last hebben van parkeerproblemen. Inwoners van Drenthe en Overijssel geven relatief het minst vaak aan veel verkeersoverlast te ervaren.

Lees ook: 5 tips bij rijangst: ‘De drempel om de snelweg op te gaan werd steeds groter’

Te hard rijden

De cijfers van de ondervraagde Nederlanders liegen er niet om: we hebben bijna overal in ons land regelmatig last van scheurende auto’s door woonwijken, foutparkeerders en agressieve bestuurders. Overlast door te hard rijden kwam het meest voor: zes op de tien Nederlanders geeft aan hier last van te hebben. Op twee staan de parkeerproblemen. Vier van elke tien ondervraagden ergert zich aan bijvoorbeeld een tekort aan parkeerplaatsen of mensen die op de stoep parkeren. Ook agressief gedrag in het verkeer komt voor, maar minder mensen ervaren dit: twee op de tien heeft hier soms overlast van. Er is een duidelijk verschil te zien tussen niet-stedelijk en stedelijk gebied. Hardrijden komt vooral vaak voor in niet-stedelijk gebied. In stedelijke buurten hebben mensen vaker last van parkeerproblemen en agressieve weggebruikers.

Verkeersoverlast aanpakken

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zegt tegen de NOS dat mensen zich vaak ergeren aan anderen, maar hun eigen weggedrag daarbij onderschatten.”Ze vinden zelf vaak dat ze zich netjes gedragen en zeggen dat alleen anderen in de fout gaan. Maar dat is helemaal niet zo.” Een oplossing vinden voor ongepast rijgedrag is volgens hem dan ook lastig, waardoor verkeersoverlast oplossen een ingewikkeld probleem is. Mensen zijn zich niet bewust van hun eigen gedrag, waardoor ze niks veranderen. “Daarnaast is de pakkans te laag. Er moet meer blauw de weg op”, zegt hij. Ook is het belangrijk dat we vrienden en familie vertellen wat onacceptabel is op de weg. “Als mensen elkaar op hun gedrag aanspreken, werkt dat veel beter dan een campagne van de overheid.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | CBS, NOS
Beeld | iStock

M29/30

Margriet 29/30 ligt in de winkel! Een dubbeldik zomernummer met jouw grote zomerhoroscoop, 14 pagina’s puzzelplezier, een exclusieve thriller van Jet van Vuuren en nog véél meer. Hallo, vakantie! Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant