Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Opgelet: mensen downloaden massaal de verkeerde CoronaCheck-app

verkeerde-coronacheck-app.jpg

Vanaf 25 september verdwijnt de anderhalve meterregel, maar moet je op veel plekken een coronapas laten zien. Dat is een coronatoegangsbewijs waarmee je kunt aantonen dat je gevaccineerd bent, recent hersteld bent van een besmetting óf negatief getest bent op het virus. Om zo’n toegangsbewijs te maken, heb je een speciale app nodig. En daar gaat het nog vaak mis. Het blijkt namelijk dat Nederlanders massaal de verkeerde CoronaCheck-app downloaden. 

Moet jij de app nog downloaden? Zó weet je dat je de goede te pakken hebt. 

Mensen downloaden de verkeerde CoronaCheck-app

Doordat we binnenkort in onder andere de horeca, bioscoop, het theater en bij sportwedstrijden een coronapas moeten laten zien, downloaden veel mensen de CoronaCheck-app. Maar Nederland is niet het enige land dat met een corona-app werkt. En dat blijkt. De Deense coronapas-app wordt namelijk veel gedownload door Nederlanders, terwijl deze uiteraard niet in ons land te gebruiken is. Die verwarring is waarschijnlijk ontstaan omdat er veel over een coronapas wordt gesproken. En de Deense corona-app heeft ‘Coronapas’.

De juiste corona-app

De Coronapas is dus de verkeerde corona-app, je moet namelijk de CoronaCheck-app downloaden. Deze kun je herkennen aan het blauwe icoontje met een QR-code. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport plaats op Twitter het volgende bericht met de link naar de juiste app:

Overbelast en fouten in het systeem 

De CoronaCheck-app is tot nu toe zo’n 10 miljoen keer gedownload. Vanwege de nieuwe versoepelingen speelt de app straks een belangrijke rol om ergens binnen te komen. Toch kampt de corona-app af en toe nog met technische problemen en raakt het systeem soms overbelast, wanneer te veel mensen tegelijk een QR-code willen aanmaken. Ook na de afgelopen persconferentie raakte de app overbelast. Daarnaast blijft bij mensen die volledig gevaccineerd zijn maar toch nog besmet raken met het coronavirus en positief testen bij de GGD een groen vinkje in de CoronaCheck-app staan. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is daar niks tegen te doen. 

Lees ook: Digitale coronapas aanmaken: zó pak je dat aan

De CoronaMelder app

Daarnaast bestaat er nog een andere corona-app in Nederland, namelijk de CoronaMelder. Hierbij krijg je een waarschuwing als je in de buurt bent geweest van een andere gebruiker die positief is getest op corona. Ongeveer 2,5 miljoen mensen gebruiken deze app. In totaal zijn er bijna 200.000 meldingen van een besmetting gemaakt via de app, waarvan uit eindelijk 15.767 mensen ook echt besmet bleken door een andere gebruiker. Het kabinet blijft de CoronaMelder wel een goede aanvulling vinden op het bron- en contactonderzoek. Daarom blijft deze app in ieder geval tot januari bestaan. 

Bron | LINDA, RTL Nieuws, NU.nl, Metro
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant