Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Verhoogde schermtijd is slecht voor onze ogen: meer kinderen bijziend

verhoogde-schermtijd-is-slecht-voor-onze-ogen-meer-kinderen-bijziend.jpg

Nu bijna iedereen massaal thuis zit, neemt onze gemiddelde schermtijd een flinke vlucht. Niet alleen bij volwassenen, maar juist ook bij kinderen die nu minder buiten komen, neemt het gebruik flink toe. Weinig buitenlicht en veel dichtbij kijken kunnen op langere termijn tot bijziendheid leiden, meldt het Oogfonds.

Volgens het Oogfonds zal in 2050 hoge bijziendheid de grootste oorzaak van blindheid en slechtziendheid zijn. Onze ogen worden massaal slechter door de hoeveelheid schermuren. Het Oogfonds start daarom een eenvoudige, gratis sms-actie om gezinnen in Nederland te inspireren met tips voor gezonde kinderogen. 

Verhoogde schermtijd: meer kinderen bijziend

De afgelopen jaren keken kinderen al veel meer op mobiele telefoons en tablets, maar tijdens de coronacrisis is dit nog erger geworden. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt. Het kinderoog past zich aan op het vele dichtbij kijken en vergroeit. 


Lees ook:
 Kwaaltjes door schermtijd voorkomen? Dan is ‘oog yoga’ iets voor jou

Helaas is er geen bril of behandeling die bijziendheid door hoge schermtijd kan genezen. Voorkomen kan echter wel, als we ons gedrag en dat van onze (klein)kinderen aanpassen. Ze spelen minder buiten, maar ook de rit op de fiets naar school en sporten bij de vereniging is weggevallen. Allemaal momenten die nu vaak worden opgevuld met games, televisie, apps en social media. Ouders moeten werken én hun kinderen bezighouden, niet heel vreemd dus dat een scherm dan de makkelijkste oplossing is.

De 20-secondenregel

De oplossing van het Oogfonds? Een nieuw 20-secondenregel, naast die 20 seconden handen wassen. Een pauze van 20 seconden na 20 minuten dichtbij kijken, zorgt al voor een gezonde groei van het kinderoog. Net als 2 uur per dag buiten zijn vanwege het daglicht. 20-20-2 dus. Wat houdt kinderogen nog meer gezond? Met de sms-actie wil het Oogfonds dit soort tips verspreiden. Door ‘scherm’ naar 4333 te sms’en ontvangen ouders vijf dagen lang gratis tips voor gezonde kinderogen die ook zeker toepasbaar zijn op onszelf. 


Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.


Bron | Nationale Zorggids, Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Ook interessant