Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Rode Kruis: gebruik uit voorzorg geen ventilator in openbare ruimte

abonneecadeau-margriet-31-statiefventilator-van-inventum.jpg

Het Rode Kruis roept op om voorlopig zo min mogelijk gebruik te maken van een ventilator in een openbare ruimte. Nu de temperatuur oploopt is het verleidelijk om de ventilator even flink te laten blazen, maar toch kun je dit volgens de organisatie uit voorzorg beter even laten.

Ook het RIVM raadt aan voorzichtig te zijn met het gebruik van ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes, in verband met de verspreiding van het coronavirus.

Voorzorgsmaatregel

Er is nog veel onduidelijkheid over hoe het coronavirus zich precies verspreidt, en of het gebruik van een ventilator daar in een openbare ruimte aan bij kan dragen. Wetenschappelijk bewijs is er dan ook nog niet, maar toch raadt het Rode Kruis aan om uit voorzorg gebruik zo veel mogelijk te vermijden.

Lees ook: Bereid je voor op een hittegolf: het wordt op déze dagen tropisch warm

Ventilator in openbare ruimte

Is er een andere koelingsmogelijkheid, bijvoorbeeld een goed onderhouden airconditioning? Dan kun je die voor de zekerheid beter aanzetten. Is er echt geen andere optie, dan kan een ventilator in een openbare ruimte wel gebruikt worden. Zorg er dan wel voor dat je ook meteen een raam open zet, zodat er verse lucht naar binnen komt. Let ook op hoe je de luchtstroom van een ventilator richt. Laat die niet direct van één persoon naar een ander gaan, maar doe dat bijvoorbeeld via een muur. Zo voorkom je dat eventuele virusdeeltjes die in de lucht hangen niet direct naar mensen geblazen worden.

Eigen huishouden

Binnen je eigen huishouden kun je overigens prima een ventilator gebruiken om wat verkoeling te bieden. Daar is de kans op besmetting sowieso al kleiner, en maakt zo’n extra luchtstroom volgens het Rode Kruis geen verschil. Komt er bezoek? Zet de ventilator dan even uit, of ga als het kan buiten op het balkon of in de tuin zitten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Rode Kruis, RIVM
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je! Je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant