Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Veelbelovende resultaten’ bij onderzoek nieuwe behandeling alvleesklierkanker

veelbelovende-resultaten-nieuwe-behandeling-alvleesklierkanker.jpg

Alvleesklierkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker, die in Nederland dagelijks aan mensen het leven kost. De behandelmogelijkheden zijn nu beperkt, maar een nieuwe behandeling voor alvleesklierkanker kan daar mogelijk verandering in brengen.  

Professor Casper van Eijck, gespecialiseerd in alvleesklierkanker en aangesloten bij het Erasmus MC, heeft samen met zijn team van onderzoekers een nieuwe vorm van celtherapie ontwikkeld voor deze ernstige vorm van kanker. De eerste resultaten van de nieuwe behandeling zijn volgens de onderzoekers veelbelovend.

Nieuwe behandeling voor alvleesklierkanker

Na de nieuwe behandeling met celtherapie waren na gemiddeld anderhalf jaar negen van de tien deelnemende patiënten met alvleesklierkanker nog vrij van tumoren. Ook waren zij in goede gezondheid in deze periode. Zonder deze nieuwe behandeling keert alvleesklierkanker in deze tijd meestal terug, waarna het vaak niet meer te behandelen is.

Lees ook:
Dit is waarom alvleesklierkanker vaak zo laat ontdekt wordt

Dendritische celtherapie

Bij de nieuwe behandeling gebruiken Van Eijck en zijn team zogenoemde dendritische cellen, die helpen bij het aanvallen van tumorcellen. Bij deze vorm van celtherapie worden de cellen uit het bloed van een patient gehaald. Vervolgens voegen ze buiten het lichaam een bepaald eiwit toe, wat ook op de tumorcel voorkomt. Zo worden deze cellen eigenlijk ‘geactiveerd’ tijdens de nieuwe soort celtherapie.

Vervolgens worden de geactiveerde cellen weer teruggebracht in het lichaam, waar ze op zoek gaan naar zogenoemde killer-T-cellen. Dat zijn witte bloedcellen die tumoren vernietigen in het lichaam. De teruggeplaatste dendritische cellen stimuleren de killer-T-cellen om de tumorcellen die alvleesklierkanker veroorzaken aan te vallen. Deze nieuwe behandeling is nog nooit eerder gebruikt bij alvleesklierkanker, maar blijkt wél heel succesvol te zijn. De resultaten zijn volgens de onderzoekers veelbelovend.

Vervolgonderzoeken

Aan het onderzoek deden nu tien patiënten met alvleesklierkanker mee. Het is dus nog kleinschalig, maar niet voor lang, zegt professor van Eijck. Volgens hem zijn de resultaten van het onderzoek “zo veelbelovend dat een verzoek tot toepassing bij een grotere groep patiënten op goedkeuring wacht”. Ook een andere studie, waarin het team van specialisten behandelde met een nieuw medicijn dat de dendritische cellen zes weken lang stimuleert, lijkt aan te slaan. Met name bij patiënten bij wie het immuunsysteem nog niet erg onderdrukt is door tumorcellen, was de behandeling succesvol. Ook hier wordt nu vervolgonderzoek naar gedaan bij een grotere groep patiënten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | NOS, Support Casper
Beeld | Getty Images

Margriet 50 ligt nu in de winkel! Met deze week: de Grote December cadeautjesgids, alles over blij zijn met jezelf, feestmode (ook voor grote maten) en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant