Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Veelbelovend: coronapil van Pfizer moet einde maken aan lockdown

coronapil-van-pfizer-moet-einde-maken-aan-lockdown-margriet.jpg

Om te voorkomen dat mensen besmet raken met het coronavirus, wordt er nu volop gevaccineerd. Maar als het aan fabrikant Pfizer ligt, komt er binnenkort ook nog een coronapil op de markt, die mensen met het coronavirus kan genezen.

Volgens Pfizer worden de eerste tests van de coronapil momenteel al op mensen gedaan, wat betekent dat de fase van dierproeven al achter de rug is.

Geen ernstige klachten dankzij coronapil

De coronapil -met de naam ‘PF-07321332’- zou effectief zijn op het moment dat je de eerste klachten krijgt. Stoffen in het medicijn hechten zich aan de enzymen die het coronavirus gebruikt om zich te reproduceren. Zo wordt de vermenigvuldiging van het virus tegengegaan, waardoor het zich niet verder kan verspreiden in het lichaam. Hierdoor kan het dus gebeuren dat je na besmetting wel de eerste lichte symptomen krijgt, maar na inname van de pil geen ernstigere klachten krijgt.

Minder druk op ziekenhuizen en geen lockdowns

De pil moet ervoor zorgen dat er minder mensen in ziekenhuizen en op ic’s terechtkomen met levensbedreigende klachten. Dit haalt natuurlijk een ontzettende druk van de ziekenhuizen af en zorgt er ook voor dat ze weer normaal kunnen gaan draaien. Professor Kevin Blyth, die helpt met het ontwikkelen van het coronamedicijn, zegt dat het een grote stap voorwaarts is als de pil blijkt te werken. “Alles kan normaal functioneren en er is geen lockdown meer nodig.” Professor Penny Ward, een medicijnexpert, is “voorzichtig optimistisch als deze fase al bereikt is.”

Nog geen bijwerkingen

Tot nu toe heeft Pfizer nog geen bijwerkingen kunnen ontdekken tijdens de dieproeven, terwijl het medicijn wél het coronavirus wist te stoppen. Binnenkort wordt de pil getest op zestig gezonde mensen in de Verenigde Staten en België. Als deze succesvol blijkt, wordt de proef uitgebreid. Als alles naar wens verloopt, zou de coronapil eind dit jaar op de markt kunnen komen.

Bron | Metronieuws
Beeld | Getty

Ook interessant