Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vanwege het coronavirus vindt de troonrede dit jaar híer plaats

vanwege-het-coronavirus-vindt-de-troonrede-dit-jaar-hier-plaats.jpg

Hoewel Prinsjesdag en de welbekende troonrede, normaal gesproken elk jaar in de Ridderzaal plaatsvinden, zal dat dit jaar anders zijn. Vanwege het coronavirus is er gekozen om de Verenigde Vergadering dit jaar in de Grote Kerk in Den Haag te laten plaatsvinden.

Dat heeft voorzitter Khadija Arib aan de leden van de Tweede Kamer laten weten.

Niet voldoende ruimte voor troonrede

De locatiewijziging is best bijzonder, aangezien het de eerste keer, sinds 1904, is dat Prinsjesdag niet op het Binnenhof plaatsvindt, zo zegt de Tweede Kamer in een verklaring. De wijziging is echter niet voor niks: “In tegenstelling tot de Ridderzaal biedt de Grote Kerk voldoende ruimte voor 225 Kamerleden en het kabinet, met inachtneming van een onderlinge afstand van anderhalve meter,” zo schrijft Arib in de verklaring.

Lees ook: waarom er kritiek is op het interieur van koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Geen gasten mee

Wat dit jaar ook anders is, is dat alleen vertegenwoordigers van de Kamers en het kabinet aanwezig mogen zijn. Normaal gesproken mogen Kamerleden altijd gasten meenemen, zoals hun partners of familie. Maar dat zit er dit jaar dus niet in. Prinsjesdag, en dus ook de troonrede, vindt traditiegetrouw op de derde dinsdag van september plaats. Mocht er tegen deze tijd een nieuwe uitbraak van het coronavirus worden vastgesteld, dan zal de viering van Prinsjesdag nog verder worden afgeschaald.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Linda
Beeld | iStock

Ook interessant