Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Daar gaan we wéér: vanmiddag voor de derde keer code oranje in week tijd

code-geel.jpg

De dag mag dan wel zonnig beginnen, maar vanmiddag slaat dat weer helemaal om. Het KNMI heeft voor een derde keer deze week code oranje afgekondigd. Het gaat hard onweren, hagelen én er zijn zware windstoten van 100 kilometer per uur mogelijk.

Er is gelukkig wel één lichtpuntje: het slechte weer zal hooguit een uur aanhouden.

Warme dag

Ook kunnen we vandaag genieten van zomerse temperaturen, in tegenstelling tot gister. In de middag is het in vrijwel heel het land zo’n 23 tot 27 graden. “Op veel plaatsen heerst zomerse warmte”, aldus meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. Helaas neemt de bewolking in het zuidwesten geleidelijk toe en ontstaan er weer forse regen- en onweersbuien. Aan het einde van de middag en in de avond trekken deze buien van zuidwest naar het noordoosten van het land.

Héél veel regen

Lokaal kunnen we te maken krijg met héél veel neerslag in korte tijd. “De buien gaan hier en daar weer voor zeer slecht weer zorgen. Probleem is altijd dat met buien moeilijk is aan te geven waar precies het slechte weer gaat komen”, legt Klaassen uit. Sommige mensen zullen het weer dan ook niet als heftig ervaren, terwijl anderen de volle lading krijgen.

Zaterdag

Helaas gaan de buien, bliksem, hagel ook nog eens gepaard met zware windstoten rond de 70 tot 100 kilometer per uur. Deze buien verlaten gelukkig vanavond weer het land, waarna het overal vrijwel droog wordt. Zaterdag kan er nog wel hier en daar een regenbui vallen. “Van deze buien verwachten we weinig problemen, maar de wind kan wel hinderlijk zijn,” aldus Klaasen. Later zaterdag neemt de wind geleidelijk af.

Pinksteren

Zondag kun je maar beter iets buiten plannen, want dan laat het weer zich van zijn vriendelijkste kant zien. Er waait die dag een zwakke tot matige zuidwestenwind en de zon breekt nu en dan door. In vrijwel heel het land blijft het droog. Maandag is er weer kans op een bui. “Maar het betreft hier regenbuitjes, zwaar weer wordt er niet verwacht”, stelt de weerman gerust. De temperatuur ligt op beide dagen tussen 17 en 20 graden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | AD, KNMI
Foto | iStock

Ook interessant