Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vandaag gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland

vandaag-gedeeltelijke-zonsverduistering-te-zien-in-nederland.jpg

De kans is groot dat jij vandaag elke mogelijkheid aanpakt om van het zomerse weer te genieten. Als je vandaag buiten bent, is het de moeite waard om even naar boven te kijken. Want voor het eerst in vier jaar is er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland.

En daar heeft het prachtige heldere zomerweer alles mee te maken!

Gedeeltelijke zonsverduistering

Vandaag tussen 11.19 uur en 13.31 uur is de gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Dan schuift de maan deels voor de zon. Met als gevolg dat de aarde in de schaduw van de maan komt te liggen. Hierdoor is een gedeelte van de zon donkerder, dat wordt een zonsverduistering genoemd.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van de gedeeltelijke zonsverduistering is vandaag rond 12.23 uur. Op dat moment is de zon voor zo’n 17 procent afgedekt door de maan. Inwoners van Canada, Groenland, Siberië en de Noordpool hebben het meeste geluk. Daar zal de zon bijna volledig verduisterd zijn.

Gunstig tijdstip

De laatste keer dat we in Nederland een (gedeeltelijke) zonsverduistering meemaakten, was in 2017. Maar de zonsverduistering vond toen plaats rond zonsondergang, waardoor een gedeelte van de verduistering niet goed te zien was. Het heldere weer van vandaag zorgt ervoor dat de verduistering wél goed te zien is.

Lees ook: Waarom we volgens de wetenschap gelukkig(er) worden van de zon

Kijk niet rechtstreeks in de zon

Weerplaza raadt mensen af om straks rechtstreeks in de zon te kijken. Dit kan namelijk oogschade veroorzaken. Ook met een zonnebril bescherm je je ogen niet genoeg tegen de felle zonnestralen. Het enige dat echt werkt, is een eclipsbril.

Volgende zonsverduistering

De volgende zonsverduistering is trouwens al berekend. Deze zal ongeveer plaatsvinden op 25 oktober 2022 en zal wederom vanuit Nederland te zien zijn.

Bron | Nu.nl, Weer.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant