Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vanaf nu is er ‘oermelk’ te koop in de supermarkt

milk-in-jar-and-glass.jpg

Tussen de pakken volle en halfvolle melk in de supermarkt ligt er nu ook ‘oermelk’, ook wel A2-melk genoemd. Deze melk zou geen klachten veroorzaken die sommige mensen wel hebben na het drinken van gewone melk. 

Het DNA van koeien die A2-melk geven, is iets anders samengesteld dan het DNA van koeien die A1-melk geven. De eiwitstructuur van de twee soorten verschilt door dat kleine DNA-verschil tussen de koeien. Hierdoor biedt deze melk de oplossing voor mensen die darmklachten krijgen van het drinken van melk, volgens Mark Kaptein van Blu Cow. Hij zegt dit in het radioprogramma Nieuws en Co. Blu Cow is de marketingafdeling van Veco Zuivel BV, die A2-melk produceert. Ze gebruiken alleen koeien die honderd procent A2-melk geven. De eiwitten in A2-melk worden sneller afgebroken in het lichaam, waardoor klachten zouden kunnen worden voorkomen.

Slimme marketing
Niet iedereen is overtuigd van de voordelen van A2-melk. Volgens Kasper Hettinga, universitair hoofddocent Food Quality and Design bij de Wageningen Universiteit, komt in de ‘gewone koemelk’ al relatief veel A2 voor. A2-melk verschilt dus niet veel van de gewone A1-melk die wij al kennen. Dat A2-melk klachten kan voorkomen is vooral een mooi marketingverhaal, menen deskundigen. Ook volgens het Voedingscentrum is dit een goed voorbeeld van slimme marketing.

Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum is niet verrast door de introductie van A2-melk. Het kwam al steeds vaker ter sprake in de literatuur. Nu het daadwerkelijk in de winkel ligt, vindt ze het belangrijk om de mensen feitelijke informatie te verstrekken. Het Voedingscentrum ziet geen bewijs dat oermelk beter is voor de gezondheid of dat het minder klachten zou veroorzaken. Het Voedingscentrum wil consumenten goed informeren, zodat iedereen zelf bewust kan beslissen welke melk hij of zij het liefst drinkt.

“De Europese Voedselautoriteit heeft in 2009 onderzoek gedaan naar melk. Over A1-melk werd gezegd dat het hart- en vaatziektes of diabetes zou veroorzaken. Hiervoor is geen bewijs gevonden. Studies over A2-melk van na 2009 onderbouwen niet dat A2-melk beter voor je is. Tot nu toe zijn de studies heel klein, de uitkomsten erg vaag,” zegt Astrid Postma-Smeets.

Voedselhypes
Het Voedingscentrum is blij met de aandacht die de afgelopen jaren is ontstaan voor gezond eten. Het Voedingscentrum benadrukt echter wel dat de beloftes die hierover worden gedaan misschien te mooi zijn om waar te zijn. Veel mensen willen graag gezond eten, dus spelen veel producenten in op deze vraag. Het Voedingscentrum moet objectief zijn en kan zulke mooie beloftes niet maken. Het kan wel zeggen wanneer iets wetenschappelijk goed is onderbouwd en een voedingsproduct, naar alle waarschijnlijkheid, al dan niet goed voor je is.

Astrid Postma-Smeets is expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum. Kasper Hettinga is universitair hoofddocent Food Quality and Design bij de Wageningen Universiteit. Het interview met Astrid Postma-Smeets en Kasper Hettinga van Nieuws en Co kun je hier beluisteren.

Er zijn mensen die zeggen baat te hebben bij het drinken van A2-melk. Wil je het zelf een keer proberen? Kijk dan hier waar je de melk kunt kopen.

Bron: www.nos.nl en www.npo.nl.

Zie ook:

Dit wil je misschien ook lezen:

Wat is gezonder: een gekookt of een gebakken eitje?

Zijn rijstwafels wel zo gezond?

Eierkoeken: een gezonde keuze?

Ook interessant