Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Let op: vanaf 2019 krijg je een boete als je met je telefoon op de fiets zit

een-derde-bevolking-beweegt-voldoende-zonder-het-zelf-door-te-hebben.jpg

Dat je als automobilist geen telefoon mag gebruiken tijdens het rijden, weten we inmiddels wel. Maar wist je dat dit binnenkort ook op de fiets gaat gelden? Fietsers die vanaf 2019 worden betrapt met een telefoon in hun hand, kunnen een boete verwachten.

Wanneer het telefoonverbod precies wordt ingevoerd is nog onbekend, maar het is de bedoeling dat het ergens in 2019 van kracht wordt. Dat heeft een woordvoerder van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) laten weten.

Steeds meer ongevallen

Van Nieuwenhuizen stelde eind 2017 een verbod voor van bellen op de fiets. De minister noemde de smartphone in het verkeer een grote zorg. “We zien dagelijks de slingerende fietsers en automobilisten.” Het Verbond van Verzekeraars is het met van Nieuwenhuizen eens. ‘’We zien een duidelijk stijgende lijn in het aantal ongevallen, en smartphones spelen hier vaak een rol bij,’’ aldus een woordvoerder van de organisatie eind vorig jaar.

Hoge boete

In Nederland geldt momenteel al een telefoonverbod voor autobestuurders. De boete voor automobilisten is met € 230 nergens in Europa zo hoog als hier. In Bosnië-Herzegovina is de boete het laagst. Daar moet je € 10 betalen als je met een telefoon achter het stuur wordt betrapt. Wat de hoogte van de boete voor het fietsen met een telefoon in je hand gaat worden, is nog onbekend.

Bron | RTL nieuws
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Ook interessant