Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Sterrenliefhebbers opgelet: deze week is er een regen aan vallende sterren te zien

sterrenliefhebbers-opgelet-deze-week-is-er-een-regen-aan-vallende-sterren-te-zien.jpg

Kan jij wel een wens gebruiken, of ben je gewoon dol op sterren kijken? Dan hebben we goed nieuws. De komende dagen komt de meteorenzwerm Orioniden langs de aarde voorbij en dat zorgt voor een regen aan vallende sterren. 

Je kunt maar liefst dertig vallende sterren per uur voorbij zien komen. 

Regen aan vallende sterren

De komende dagen kunnen we een regen aan vallende sterren verwachten dankzij de meteorenzwerm Orioniden. Deze dankt zijn naam aan het feit dat de meeste vallende sterren rondom het sterrenbeeld Orion te zien zijn. Dat legt meteoroloog Leon Saris van Weerplaza uit. Dit sterrenbeeld staat aan de zuidelijke hemel, dus als je die regen aan vallende sterren de komende week wil spotten zal je vooral in zuidelijk, tot zuidoostelijke richting moeten zoeken. Ook moet je waarschijnlijk je wekker zetten, want volgens Weeronline heb je vooral in de nacht van woensdag op donderdag van 4:00 uur tot 6:00 uur de meeste kans. Je kunt dan tot meer dan dertig vallende sterren per uur verwachten. Halverwege de horizon en recht boven je kun je dan het mooiste spektakel bekijken.  

Bewolkte nachten 

Aan de hoeveelheid sterren zal het niet liggen, maar vooral het weer is het grootste obstakel. De komende nachten kunnen we namelijk bewolking verwachten, wat de vallende sterrenregen een stuk minder zichtbaar maakt dan bij een helder hemel. Ook waarschuwt de meteoroloog voor de kou. De temperatuur ligt zo rond de vier graden. Dus een dikke trui, wat opklaringen en een portie geluk heb je wel nodig om van het schouwspel te kunnen genieten.

Lees ook: Feit of fabel: je slaapt slechter met volle maan

Orioniden 

De vallende sterrenregen die afkomstig is van de meteorenzwerm bestaat eigenlijk uit stukjes ruimtesteen afkomstig van de komeet Halley. De Orioniden bewegen zeer snel en kunnen snelheden van meer dan 200.000 kilometer per uur bereiken. Goed opletten dus, want de vallende sterren schieten zó aan je voorbij. Na donderdag zal de Orioniden meteorenzwerm weer afnemen en wordt de kans op een vallende ster weer kleiner.  

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | NU.nl, Metro Nieuws, Weeronline
Beeld | iStock

Dit zegt jouw sterrenbeeld over je gevoel voor humor

Wil jij dagelijks je horoscoop te horen krijgen via je telefoon, tablet of Google Home? Dat kan! Open je Google Assistent app en zeg: ‘Hee Google, ik wil met Margriet praten’, en vraag naar je horoscoop. Zo weet je iedere dag wat de sterren voor jou in petto hebben. Klik hier om direct je horoscoop te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant