Word abonnee

Kies n√ļ voor een abonnement met korting

Abonneer n√ļ met korting

Nieuws

Het regent vallende sterren: meteorenzwerm trekt de komende dagen langs de aarde

vallende-sterren-regen.jpg

Heb jij nog wat wensen op je lijstje staan? Ga er dan deze week maar goed voor zitten. Meteorenzwerm de Lyriden trekt de komende dagen langs de aarde. Oftewel: een vallende sterrenregen.

Verrekijker in de aanslag en wensen klaar: dit is wanneer je het meeste kans hebt de regen aan vallende sterren te spotten. 

Zo ontstaan vallende sterren

Het grote aanbod aan vallende sterren de komende dagen, is dus dankzij de meteorenzwerm de Lyriden. Dit schijnt de oudste zwerm sinds mensenheugenis te zijn; de vallende sterren hiervan werden al 2600 jaar geleden gezien. 

Deze meteorenzwermen zijn eigenlijk stukjes van kometen. Door de straling van de zon verliezen deze kometen stukjes steen, die meteoro√Įden worden genoemd. Deze meteoro√Įden dringen onze atmosfeer binnen vanaf honderd kilometer boven de aarde met z√≥‚Äôn hoge snelheid, dat die stukjes steen beginnen te gloeien. Wanneer dit een hele zwerm aan steentjes is, zien wij vanaf de aarde dus een regen aan vallende sterren voorbijkomen. De Lyriden-zwerm zorgt voor heldere vuurbollen die daarnaast een rookachtig spoor achterlaten.¬†

De piek van de vallende sterren regen

Heb jij een wens? Dan kun je de komende dagen een beroep doen op de sterrenhemel. Maar de meeste kans om de vallende sterrenregen mee te maken, heb je van dinsdag- op woensdagnacht. Je moet er wel even voor opblijven of je wekker zetten, want volgens Weeronline zijn rond 4.00 uur de meeste vallende sterren te zien.

Gelukkig wordt er een kraakheldere nacht met geen wolkje aan de lucht voorspeld. Ideaal weer om sterren te kijken. Je hebt vooral richting het oosten en zuidoosten de meeste kans om de meteorenzwerm te spotten. Ze staan hoog aan de hemel, dus je hoeft er niet je huis voor uit. Maar wil je toch naar buiten, trek dan wel een jas aan, want de gevoelstemperatuur ligt volgens Weeronline dichtbij het vriespunt. Je kunt deze nacht tot wel tien tot twintig sterren zichtbaar zien vallen. Flink wat te wensen dus. 

Lees ook
Je sterrenbeeld heeft een verborgen deel dat nog véél meer over je kan vertellen

Tips voor sterrenkijken

Ook heeft Weeronline nog wat handige kijktips om van de vallende sterrenregen te genieten. Als je zo veel mogelijk sterren wilt zien, zoek dan een zo donker mogelijk plekje. Staat er bijvoorbeeld een lantaarnpaal voor je huis? Dan heb je minder kans alle sterren te kunnen zien. Zorg dat je zo veel mogelijk zicht hebt op de sterrenhemel, dus kies voor een plek met weinig bomen of gebouwen.

Laat je ogen eerst vijftien minuten wennen aan het donker om de sterren goed te zien. Leg je smartphone weg tijdens het wachten, want door het felle licht moeten je ogen anders steeds opnieuw schakelen. Daarnaast kun je opblijven tot 4.00 uur voor de meteorenzwerm, maar hoe vermoeider, hoe meer moeite je ogen hebben om te focussen. Heb je een hoop te wensen? Dan kun je dinsdag het best vroeg naar bed, zodat je uitgerust de vallende sterrenregen kunt bekijken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief


Margriet 17 ligt in de winkels! Een zomers nummer vol liefdesverhalen, verzamelwoede √©n puzzels om thuis te doen. Haal het nummer snel in huis of¬†bestel ‘m veilig online¬†zonder extra verzendkosten.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weeronline
Beeld | iStock

Ook interessant