Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ga je deze zomer met de auto op vakantie? Zo vermijd je de ergste files

ga-je-deze-zomer-met-de-auto-op-vakantie-zo-vermijd-je-de-ergste-files.jpg

Vertrek jij, deze zomer, met een volgepakte auto naar Frankrijk voor een heerlijke vakantie? Gelijk heb je. Want laten we eerlijk zijn; in een tentje in de Alpen of in een romantisch appartement aan de Côte d’Azur, waan je je toch wel even als god in, eh, Frankrijk.

Eén klein nadeel: het belooft deze zomer weer goed druk te worden op de Franse wegen. Bovendien, kan de thermometer hoog oplopen, waardoor je de eerste vakantiedagen mopperend in de snikhete file moet doorbrengen. Wil je de ergste files vermijden? Lees dan onderstaande tips even door.

Ideale vertrekdag

Volgens deskundigen is zondag de beste dag om te gaan rijden en -bij voorkeur- laat op de dag te vertrekken. Wat je vooral niet moet doen is; vertrekken op vrijdag of zaterdag. En er zijn twee dagen die je beter helemaal kunt mijden: zaterdag 3 en zondag 10 augustus. Deze dagen staan namelijk bekend als ‘zwarte zaterdag’, waarmee de massale vakantie-uittocht van veel Nederlanders en Fransen wordt aangeduid. Over het wel of niet ’s nachts rijden, zijn de deskundigen het niet eens. Enerzijds, lijkt het qua tijd gunstiger, maar experts stellen dat ook dan in de late avond (en vroege ochtenduren) files rondom Parijs staan. Daarnaast is nachtrijden gevaarlijker, omdat je dan meestal minder alert bent.

Lunch in de auto

Fransen staan bekend om hun Bourgondische leefgewoonten, en daar hoort een uitgebreide lunch buiten de deur bij. Tijdens het middaguur zal het daarom een stuk minder druk zijn op de weg. Wil je flink wat kilometers maken, dan kun je dus het beste achter het stuur lunchen.

Tol-tip

Voor wie gebruikt maakt van de Franse snelwegen, zijn tolstations onvermijdelijk. Met een beetje pech kun je hier lang in de file staan. Vooral mensen, die met contant geld betalen, zorgen voor veel oponthoud. Door vooraf een tolbadge aan te schaffen bij de ANWB, kun je jezelf veel tijd besparen. Dit is een klein apparaatje dat je boven je spiegel plaatst en waarmee je elektronisch betaalt bij een tolstation. Wanneer je op een tolstation afrijdt, kun je het beste kiezen voor een rij met veel vrachtauto’s. Beroepschauffeurs betalen over het algemeen niet met cash en één vrachtwagen staat ongeveer gelijk aan drie personen auto’s. De rij lijkt misschien langer, maar je zult zien dat het een stuk sneller doorrijdt.

Actuele verkeersinformatie

Probeer onderweg zoveel mogelijk de actuele verkeersinformatie van de Bison Futé in acht te nemen. Op de Engelstalige website vind je niet alleen informatie over de actuele files, maar ook over de drukte bij de verschillende tolstations. Ook Google Maps is ideaal, omdat deze de route automatisch aanpast wanneer er een snellere route beschikbaar is.

Bon Voyage!

Bron| Volkskrant, ANWB
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant