Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is de reden dat je nooit een plantje van vakantie mee mag nemen

succulent-pots-at-flower-market.jpg

Leuk, die authentieke olijfboompjes of lavendelplantjes uit Zuid-Europa. Toch kun je ze maar beter niet meenemen, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Er kan namelijk een gevaarlijke bacterie in zitten.

De bacterie Xylella fastidiosa is in Zuid-Europa aangetroffen. Dit is een plantenziekte die enorm besmettelijk is, en zich snel kan verspreiden. Hoewel de bacterie niet gevaarlijk is voor mensen, kan hij wel de planten in Nederland aantasten. Dat is vooral vervelend voor professionele kwekers.

Lees ook
Dit bijzondere vetplantje is dé plantentrend van het moment

Plantje meenemen van vakantie

Er zijn zo’n driehonderd plantensoorten die vatbaar zijn voor de Xylella-bacterie. Het gaat dan om fruitbomen, vaste planten, bomen, kruiden, verschillende bloemen en diverse grassoorten. Mocht de bacterie in Nederland worden aangetroffen, dan moet het gebied en de omringende vijf kilometer voor vijf jaar op slot, staat in de Europese regelgeving. Je kunt je Zuid-Europese plantjes dus beter gewoon in Nederland kopen.

Bron | AD
Beeld | iStock

Breng het vakantiegevoel naar je eigen tuin met deze vier Mediterrane fruitboompjes (zónder Xylalla-bacterie). Nu met €45 korting.

BESTEL HIER

Ook interessant