Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

In hoeverre ben je verzekerd als je op vakantie gaat naar een oranje gebied?

ben-je-verzekerd-als-je-op-vakantie-gaat-naar-een-oranje-gebied-margriet.jpg

Nu de zomervakantie voor de deur staat, staan mensen te trappelen om een vakantie te boeken. Veel opties zijn er helaas nog niet, want er zijn maar weinig landen die de kleurcode geel hebben. Maar wat als je ervoor kiest om alsnog naar een oranje gebied te gaan? Ben je dan wel verzekerd?

Wij leggen je hier uit hoe het zit met je zorgverzekering en reisverzekering.

Zorgverzekering in oranje gebied

Als een land een oranje kleur heeft, dan betekent het dat alleen noodzakelijke reizen naar deze bestemming zijn toegestaan. Omdat een vakantie natuurlijk niet onder een noodzakelijke reis valt, betekent het dus eigenlijk dat het niet de bedoeling is dat je daar vakantie gaat vieren. Maar wat als je toch naar zo’n gebied gaat en er gebeurt bijvoorbeeld iets met je gezondheid? Het goede nieuws is dat je in zo’n situatie gewoon verzekerd bent, ook al zit je in een oranje gebied. Via je zorgverzekering ben je verzekerd tot het Nederlandse tarief, zo schrijft het Verbond van Verzekeraars.

Dit betekent dat als je een noodzakelijke behandeling in het buitenland moet ondergaan, óók als die coronagerelateerd is, je zorgverzekeraar de behandeling vergoedt. Maar let wel op: als de behandeling veel duurder is dan in Nederland het geval zou zijn, dan moet je waarschijnlijk wel flink bijbetalen. Extra kosten worden namelijk niet gedekt.

Reisverzekering in oranje gebied

En hoe zit het nu met je reisverzekering? Als het gaat om coronagerelateerde kosten, ben je niet verzekerd in een oranje gebied. Dus stel dat je een medische behandeling moet ondergaan vanwege een coronabesmetting, dan dekt je reisverzekering dit niet. Wél krijg je gewoon een vergoeding als je iets bent kwijtgeraakt of er iets wordt gestolen. De dekking die je hiervoor hebt afgesproken, geldt dan gewoon. Ben jij van plan om op vakantie te gaan naar een rood gebied? Dan dekt je reisverzekering helemaal niets. Je indekken met een annuleringsverzekering voor het geval je vakantiebestemming ineens op oranje of rood gaat is ook niet mogelijk.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant