Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom een vakantie je volgend jaar nóg meer geld gaat kosten

vakantie-duurder.jpg

Het lijkt alsof alles alleen maar duurder wordt. De prijzen in hotels, restaurants, cafés en op campings stegen dit jaar al behoorlijk, en volgend jaar komt daar nog eens een verhoging bovenop.

Een overnachting in een hotel of een plekje op de camping gaat je in 2020 dan ook meer geld kosten, zo voorspellen economen van ABN Amro.

Vakantie wordt duurder

De belangrijkste oorzaak van de prijsverhoging? De Wet arbeidsmarkt in balans, die in januari ingaat. Het doel van deze wet is om bedrijven te stimuleren mensen niet flexibel in te huren, maar juist vast in dienst te nemen. Dit gaat vooral horecabedrijven meer geld kosten, omdat in deze sector vooral gewerkt wordt met flexibele contracten. Horecaondernemers zijn vanaf volgend jaar verplicht om flexibele krachten boven de 21 jaar meer WW-premie te betalen en ook meer uren uit te betalen, ook als het personeel op het laatste moment toch niet nodig blijkt te zijn.

Lees ook
Waarom je straks misschien ook statiegeld op blikjes moet gaan betalen

Kosten doorberekenen

De verwachting is dat de personeelskosten in de horeca zullen stijgen van rond de 30 procent naar 32 procent. “Veel horecaondernemingen kunnen het zich niet veroorloven de hogere personeelskosten voor eigen rekening te nemen”, zo denkt Robèr Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. En aangezien het geld toch ergens vandaan moet komen, zullen horecabedrijven de kosten moeten gaan doorberekenen. Hierdoor betaal je volgend jaar dus meer voor je wijntje op het terras of je diner in een restaurant.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?  Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| NOS
Beeld| iStock

Ook interessant