Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Op vakantie in het buitenland? Pas dan op met pinnen

pinnen-buitenland.jpg

Een creditcard kan erg handig zijn in het buitenland, maar goedkoop is het gebruik ervan natuurlijk niet. Bij elke transactie betaal je extra geld, waardoor je vakantie-uitgaven flink kunnen oplopen. Pinnen lijkt dan ook de meest voordelige optie, maar is dat wel zo?

Volgens de Consumentenbond niet: als je buiten de eurozone geld pint, betaal je (ongemerkt) soms wel 12 procent van het gepinde bedrag extra. Zonde…

Omrekenen naar lokale valuta

Geld opnemen in een euroland kost niets extra, maar daarbuiten is het een ander verhaal. Wanneer je bijvoorbeeld in een land als Tsjechië pint, gaat er geld naar commerciële partijen voor het omrekenen van de lokale valuta naar euro’s. Veel banken, hotels en winkels bieden daar de omrekenservice Dynamic Currence Conversion (DCC) aan.

Extra geld betalen

Wanneer je iets pint, rekent een zogenoemde DCC-aanbieder het bedrag om. Voor deze dienst moet worden betaald en dat kost geld. Uit onderzoek van de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest blijkt dat betalen met DCC 2,6 tot 12 procent duurder is. Als consument weet je dit niet, omdat het vaak niet duidelijk wordt gecommuniceerd. Europese consumentenorganisaties willen dan ook dat deze misleidende diensten worden verboden.

Misleidend

Vooral in landen zoals Polen, Hongarije en Tsjechië worden hoge kosten geregistreerd. Volgens de directeur van de Consumentenbond, Bart Combée, gebeurt dat allemaal heel ondoorzichtig. “Als klant heb je geen idee dat je die hogere opslag betaalt als je in euro’s betaalt of geld opneemt. Sterker nog, de consument wordt bewust op het verkeerde been gezet. Bij sommige betaalautomaten staan bij de DCC-optie teksten als ‘0% commission’ of is de DCC-optie in groene letters weergegeven. Dat is misleidend.”

Bron | Consumentenbond
Beeld| iStock

Ook interessant om te lezen

Ook interessant