Het vaccineren startte in Nederland laat, de voorraden konden niet geleverd worden en de vaccinatiestrategie werd een paar keer omgegooid. Al met al verliep het inenten tot dusver niet volledig vlekkeloos, maar volgens experts en het kabinet is wel dé manier om weer uit de coronacrisis te komen. Daarom wil het kabinet het vaccineren nu versnellen.
En dat willen ze doen met de volgende aanpak.
Vaccineren versnellen
Hoeveel prikken er tot nu toe precies zijn gezet, blijkt lastig te tellen. Dus wordt er gewerkt met schattingen, die vervolgens weer gecorrigeerd moeten worden. Wel is duidelijk dat we achterlopen ten opzichte van onze buurlanden. Daarom is het tijd om het vaccineren te versnellen. Dat wil het kabinet allereerst doen door de periode tussen de eerste en de tweede prik uit te stellen. Die prikafstand wordt voor Moderna vier weken, in plaats van drie.
Bij het AstraZeneca-vaccin wordt dit een periode van tien weken. En bij het Pfizer-vaccin wil minister De Jonge dit uitstellen tot zes weken. Maar hiervoor moet de Gezondheidsraad nog een advies geven.
Kleinere voorraad aanhouden
Daarnaast moet het aantal personen dat een eerste vaccinatie krijgt omhoog, door een kleinere voorraad achter de hand te houden. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een zogenoemde veiligheidsvoorraad. Eerder was dit een veiligheidsvoorraad van dertig dagen. Dat betekent dat als een nieuwe levering van een farmaceut niet door kan gaan, er nog dertig dagen doorgeprikt kan worden met de voorraad vaccins. Dit wordt teruggebracht naar vijf dagen voor Pfizer en Moderna. Voor AstraZeneca wil De Jonge helemal geen veiligheidsvoorraad. Dit omdat bij dit vaccin de tijd tussen de eerste en tweede prik lang genoeg is om een tegenslag in levering te kunnen opvangen.
Op dit moment wordt er bij 25 GGD-locaties gevaccineerd. Dat komt neer op een prikcapaciteit van 230.000 per week. Vanaf april moet dat naar 450.000 per week op 100 GGD-locaties. Vanaf juni moet de prikcapaciteit 700.000 per week zijn. Volgens De Jonge kan het vaccineren in het tweede kwartaal dusdanig versnellen dat er samen met huisartsen 1,5 miljoen tot 2 miljoen prikken per week worden gegeven. Ziekenhuizen hebben al aangeboden bij te springen indien huisartsen niet snel genoeg kunnen opschalen.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.