Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vaccinatiegegevens niet compleet: OMT bezorgd over onduidelijk zicht op wie al gevaccineerd is

vaccinatiegegevens-niet-compleet-omt-is-bezorgd.jpg

De coronavaccinatie is, ondanks de nodige tegenslagen, in volle gang. Maar het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich zorgen over het onduidelijke zicht op wie al gevaccineerd is. Het overzicht in vaccinatiegegevens is verre van compleet.

En dat heeft de nodige gevolgen waar het OMT zich zorgen om maakt. Experts leggen uit waarom het zo belangrijk is, ook voor jezelf, om vooral wél je gegevens te delen met het RIVM.

Vaccinatiegegevens

Als je gevaccineerd wordt, kun je ervoor kiezen om je gegevens wel of niet met het RIVM te delen. Geef je degene die de prik bij je zet toestemming voor het CIMS, dan kom je terecht in een landelijk register met persoons- en vaccinatiegegevens. Hierin ziet het RIVM strikt noodzakelijke gegevens, zoals je naam, adres, geboortedatum, burgerservicenummer, reden voor vaccinatie en wanneer je welk soort coronavaccin kreeg.

Wil je niet in dit register komen, dan krijgt het RIVM die gegevens niet te zien. En dat is best onhandig, benadrukt het OMT in een nieuw advies aan het kabinet.

Zorginstellingen en huisartsenpraktijken lopen achter

De gegevens die op dit moment wél in het CIMS staan, bevatten 70 procent van alle vaccinatiegegevens. Deze komen voornamelijk binnen vanuit GGD’s en ziekenhuizen. Dit betekent dat het RIVM van maar liefst 30 procent van de gevaccineerden geen gegevens in kan zien. Huisartsenpraktijken en zorginstellingen lopen achter in het aanleveren van vaccinatiegegevens, zo verklaart het OMT.

“Het OMT roept alle partijen met klem op om de benodigde gegevens voor het landelijk vaccinatieregister CIMS aan te leveren”, zo is te lezen in het advies. Deels komt deze achterstand door het nieuwe systeem en de drukte, maar ook door gevaccineerden die hun gegevens simpelweg niet willen delen.

Belangrijk om gegevens wél te delen

Het is vanwege de privacywetgeving je goed recht om het delen van je vaccinatiegegevens met het RIVM te weigeren. Maar je werkt hiermee eigenlijk ook jezelf tegen, legt het RIVM uit aan NOS. “De belangrijkste reden voor het CIMS-systeem is dat je kunt terugkoppelen wanneer er iets misgaat. Als wij die gegevens niet krijgen, is er dus ook een nadeel voor gevaccineerden zelf.”

Lees ook:
Coronavaccinatie gehad, en dan? 6 veelgestelde vragen beantwoord

Dat de gegevens niet compleet en op tijd in het CIMS komen ‘bemoeilijkt de monitoring, evaluatie en bijsturing van het vaccinatieprogramma, terwijl juist een betrouwbaar zicht op de vaccinatiegraad en vaccin-effectiviteit naar bijvoorbeeld regio en leeftijd essentieel is’, schrijft het OMT hierover. Maar ook om eventuele bijwerkingen van de coronavaccins goed te kunnen monitoren. ‘Evenals voor veiligheidssignalering en benodigde acties hieromtrent, is een compleet gevuld landelijk vaccinatieregister noodzakelijk.’

Minder besmettingen door meer gevaccineerden?

Ook om na te gaan of een afname van het aantal besmettingen daadwerkelijk door de vaccinaties komt, zijn die gegevens uit het CIMS belangrijk. “Als je afnames in het aantal besmettingen wil kunnen duiden, moet je een registratie hebben voordat je het kunt relateren aan vaccinatie”, legt immunoloog Dimitri Diavatopoulos uit. “De registratie is ook heel erg belangrijk om te monitoren hoe effectief de vaccins zijn.”

Bron | TweedeKamer.nl, NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant