Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Lang wachten voor een vaccinatieafspraak of geen plek bij jou in de buurt? Zó kom je toch aan de beurt

vaccinatieafspraak-maken.jpg

Heb je een uitnodiging gekregen voor een coronavaccinatie? Dan kan het zijn dat er op dit moment geen plek meer is bij jou in de buurt of dat je erg lang moet wachten. Dat komt omdat het op dit moment erg druk is bij het boekingssysteem van de GGD. Maar gelukkig geeft de GGD zelf een paar tips om toch een vaccinatieafspraak te maken die beter uitkomt. 

Vooral als net een nieuwe groep aan de beurt is om gevaccineerd te worden kan het systeem oververhit raken. 

Vaccinatieafspraak maken 

Wil je een vaccinatieafspraak maken, maar zie je in het online boekingssysteem dat je nog heel lang moet wachten voordat er een plek beschikbaar is? Of kan het alleen nog op een locatie ver bij jou uit de buurt? Dat kan komen doordat het online boekingssysteem van de GGD het dan druk heeft. Als veel mensen tegelijk online een prikafspraak proberen te maken, ontstaat er in het systeem een beperkte beschikbaarheid.

Dit gebeurt vooral als er net een nieuwe groep van de bevolking de uitnodiging op de mat heeft gekregen, of als het bekend is dat er een nieuwe leeftijdsgroep aan de beurt is. Ook is het drukker tijdens kantooruren. 

Kies een rustiger moment 

Wanneer je online een vaccinatieafspraak wil maken worden er in het systeem drie opties aangeboden, die daardoor ook tijdelijk worden gereserveerd. Als veel mensen tegelijk proberen te boeken, zijn er dus heel veel potentiële opties tijdelijk niet beschikbaar. Daarom raadt een woordvoerder van de GGD in gesprek met de NOS aan om het systeem te sluiten en het een uur later opnieuw te proberen. Hierdoor kan het zijn dat je meer en betere opties krijgt. 

Daarnaast raadt de GGD aan om buiten kantooruren een afspraak te maken en dit niet direct te doen als je aan de beurt bent, omdat iedereen dan tegelijk in het systeem gaat. 

Lees ook: AstraZeneca-prik geweigerd? Dan kun je tóch een andere vaccinatie krijgen

Telefonische afspraak

Het kan ook helpen om je afspraak telefonisch te maken in plaats van online. Volgens de woordvoerder is de kans dan groter dat je eerder een afspraak in de buurt kunt maken, omdat je alle opties aangeboden krijgt. De GGD benadrukt daarbij wel dat ze liever willen dat mensen via het online boekingssysteem een vaccinatieafspraak maken, omdat het callcenter anders overbelast raakt. Daarnaast gaat een afspraak maken volgens de GGD online veel sneller. 

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant