Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Volgens deze viroloog moeten we mogelijk ook mét een vaccinatie in quarantaine

vaccinatie-toch-in-quarantaine.jpg

Het coronavaccin is bijna binnen handbereik en de vaccinatiestrategie ligt al klaar. Toch betekent dat niet dat we daarmee direct alle coronamaatregelen overboord kunnen gooien en dat je na een vaccinatie nooit meer in quarantaine hoeft. Viroloog Steven van Gucht legt uit waarom.

En de viroloog geeft gelukkig ook een positiever toekomstbeeld. 

Wél een vaccinatie, toch in quarantaine 

Volgens Belgisch viroloog Steven van Gucht zijn we er met een werkend coronavaccin nog niet helemaal. In een persconferentie van het Crisiscentrum legt hij uit dat er namelijk nog onvoldoende informatie is over hoe goed het vaccin precies werkt. Verschillende vaccinaties zijn bijna gebruiksklaar, en daarvan is van een aantal al bekend dat ze tegen de ziekte beschermen. Toch is nog niet duidelijk genoeg of je met zo’n vaccinatie het virus nog wel op anderen kunt overdragen. Als dit het geval is word jij er zelf dus niet meer ziek van, maar kun je anderen nog wel besmetten. Daarom stelt de viroloog dat je mogelijk alsnog in quarantaine moet als je in contact bent gekomen met een besmet persoon, maar wel al een vaccinatie hebt gehad.

Geen symptomen 

Het potentiële risico is dat je met een vaccinatie dus toch drager kunt zijn van het virus, maar hier geen symptomen meer bij ontwikkelt. Zeker als het gaat om mensen met een verhoogd risico op complicaties, zoals kwetsbaren of ouderen, is het dus belangrijk om toch in quarantaine te gaan totdat er meer duidelijkheid is over de werking van de vaccinatie. 

Lees ook: Gezondheidsraad maakt bekend: déze groepen krijgen als eerste coronavaccinatie

Meer vaccineren

Gelukkig heeft de viroloog ook nog hoopvol nieuws. Volgens Van Gucht zullen er naarmate er meer mensen een vaccinatie hebben gehad minder mensen preventief in quarantaine moeten. Het virus kan zich hierdoor namelijk steeds minder hard verspreiden. In het begin moeten we dus nog even voorzichtig zijn, maar daarna zullen er steeds minder mensen besmet raken en zal de quarantaine dus minder noodzakelijk zijn. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Het Laatste Nieuws, Standaard
Beeld | Getty Images

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant