Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Foutje, bedankt: UWV gaf 1200 mensen per ongeluk dubbele uitkering, maar terugbetalen hoeft niet

te-hoge-dubbele-uitkering-uvw.jpg

Een dure fout van uitkeringsinstantie UWV, in de afgelopen twee jaar hebben zo’n 1200 mensen een te hoge uitkering gekregen. Maar gelukkig voor hen hoeven ze het geld niet terug te betalen.

Dit laat het UWV zelf weten in een verklaring.

Dubbele uitkering van het UWV

Het UWV legt uit dat het gaat om mensen die zowel een WW- als ZW (Ziektewet)- of WAZO (Wet arbeid en zorg)-uitkering kregen. Als je de ZW- of WAZO-uitkering ontvangt, dan moet dit eigenlijk worden verrekend met je WW-uitkering. Maar uit een steekproef is gebleken dat dit bij zo’n 1200 mensen in 2020 niet is gebeurd. Terugbetalen, dat te veel ontvangen geld? Nou, nee: “Om diverse redenen heeft UWV besloten in deze specifieke situatie af te zien van terugvordering”, zo meldt de uitkeringsinstantie.

Lees ook:
Vrouw leeft vier jaar lang van AOW-uitkering overleden vader

‘Te complex, grote impact en lang geleden’

De samenloop van verschillende uitkeringen is complex – laat staan als er een fout in wordt gemaakt, legt het UWV uit. Bovendien hadden sommige ontvangers van de dubbele uitkering de fout al opgemerkt én zelfs gemeld bij het UWV, maar daar werd ‘niet altijd adequaat gehoor aan gegeven’. “Deze mensen valt hierin dus niets te verwijten.” Terugvordering kan ook een grote impact op de ontvangers hebben, “vanwege fiscale consequenties en de mogelijke gevolgen voor zorg- en huurtoeslag.” En, sluit het UWV af: “De periode waarin mogelijk te veel uitkering is ontvangen ligt bovendien één à twee jaar in het verleden. Dit bij elkaar opgeteld heeft UWV doen besluiten niet over te gaan tot terugvordering.”

Lees ook:
Zorgtoeslag aanvragen? We doen het veel te weinig: dít moet je erover weten

Mens centraal zetten

Fijn nieuws natuurlijk voor de mensen die een te hoge uitkering hebben ontvangen. Maar hoe kunnen zulke fouten in het vervolg voorkomen worden? Het UWV zegt sins begin dit jaar extra controles te doen, om fouten als deze in de toekomst te voorkomen. “Wanneer we toch nog een fout maken is er gelukkig steeds meer ruimte om bij het oplossen daarvan de mens centraal te zetten en niet alleen de regels. Zeker als UWV niet adequaat heeft gehandeld”, aldus UWV-raadslid Guus van Weelden.

Meer lezen over uitkeringen en andere geldzaken?

Bron | UWV
Beeld | Getty

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant