Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Geen uitstrijkje meer: urinetest moet deelname aan bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker verbeteren

urinetest-in-plaats-van-uitstrijkje.jpg

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar onderzocht of zij risico hebben op baarmoederhalskanker. Door hier vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker voorkomen worden. Om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen werkt hoogleraar Renske Steenbergen aan een urinetest, dat in plaats van een uitstrijkje kan worden gebruikt.

Zo’n test zou de drempel hopelijk moeten verlagen voor vrouwen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.

Een urinetest in plaats van een uitstrijkje

Het afgelopen jaar deed slechts de helft van de vrouwen die een uitnodiging kreeg voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker hieraan mee. Dat aantal daalt de afgelopen jaren langzaam en dat moet weer omhoog. Daarom wil hoogleraar Renske Steenbergen een eenvoudige manier ontwikkelen om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen met een urinetest, in plaats van een uitstrijkje of de in 2017 ingevoerde zelfafnameset waarmee thuis een uitstrijkje afgenomen kan worden.

Dit moet voor vrouwen die nu niet bereikt worden de drempel verlagen om mee te doen. Een test met urine is voor Steenbergen niet nieuw. Zo heeft zij ook al hoopvolle resultaten voor het opsporen van andere kankers in urine. Bijvoorbeeld long-, baarmoeder-, blaas-, en darmkanker

Lees ook:
Gynaecoloog-oncoloog: ‘HPV-vaccin kan ook op oudere leeftijd werken’

Onnodige doorverwijzingen 

Tegenwoordig wordt er eerst gekeken naar de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV), wat bij langdurige besmetting baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Hierdoor wordt baarmoederhalskanker al beter te ontdekt. Maar daarmee zijn we er nog niet. Op de website van Amsterdam UMC laat Steenbergen weten dat er een betere balans nodig is tussen het vermijden van onnodige doorverwijzingen en het optimaal opsporen van baarmoederhalskanker. Op basis van onderzoek naar hoe een HPV-infectie kan leiden tot kanker zijn er nieuwe testen ontwikkeld. Deze kunnen beter voorspellen wie er risico heeft op kanker. Daarnaast heeft Steenbergen testen in ontwikkeling om voorstadia van schaamlipkanker en anuskanker te kunnen opsporen. 

Hoewel er nog wel veel studies gedaan moeten worden voordat de urinetest het uitstrijkje echt kan vervangen, is het volgens de hoogleraar wel al duidelijk dat dit kan. 

Bron | Amsterdam UMC, Bevolkingsonderzoek, RIVM
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant