Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Longartsen waarschuwen voor uitzondering mondkapjesplicht: “Bang dat het verkeerd afloopt” 


uitzondering-mondkapjesplicht-is-volgens-longartsen-levensgevaarlijk.jpg

Hoewel het sinds 1 december verplicht is om in Nederland een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten, zijn er toch mensen die dit niet doen. Voor mensen met een beperking of ziekte geldt bijvoorbeeld een uitzondering. Veel longartsen zijn echter tegen deze uitzondering op de mondkapjesplicht. Volgens hen kan het alleen maar extra levens kosten.

De uitzondering van de mondkapjesplicht zou volgens de voorzitter van de longartsenvereniging niet alleen de levens van kwetsbare patiënten in gevaar brengen, maar ook die van mensen in hun omgeving.

Uitzondering mondkapjesplicht

In Nederland lopen ongeveer een miljoen mensen rond met een chronische longaandoening. Volgens Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, kiezen veel van deze mensen ervoor om geen mondkapje te dragen. “Al die mensen kunnen nu denken: oké fijn, ik print een uitzonderingskaartje uit en ga naar de supermarkt”, zo vertelt hij in een interview met het AD. Longarts Hans in ’t Veen beaamt dit: “Wij merken dat veel patiënten het mondkapje in de spreekkamer willen afzetten.” Meerdere vakgroepen hebben volgens hem afgesproken om überhaupt geen uitzonderingsverklaringen te tekenen. “Zie het als de veiligheidsgordel in de auto, die zit ook niet lekker maar moet je wel om.”

Lees ook:
Schokkend: één op tien reizigers in ov weigert mondkapje te dragen

‘Verkeerde afloop’

Voorzitter Leon van Toorn snapt dat het dragen van een mondkapje voor mensen met een longaandoening niet fijn is, maar toch is het volgens hem ‘geen goed plan dat juist deze kwetsbare groep géén mondkapje draagt’. “Wij begrijpen dat een mondkapje voor een patiënt die het toch al benauwd heeft zeer onaangenaam kan zijn. Vaak gaat dit om wat oudere mensen met zuurstoftekort. Als die kwetsbare mensen corona krijgen, zijn wij bang dat het verkeerd afloopt.” Daarnaast is de reden achter de uitzonderingsregel volgens hem ‘nogal duister’: “Je hoort soms mensen zeggen dat ze minder zuurstof binnenkrijgen door een mondkapje, maar daar zijn wetenschappelijk echt totaal geen aanwijzingen voor.”

Weten of jij onder de uitzonderingen op de mondkapjesplicht valt? Dat check je hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | Getty

Ook interessant