Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Van een coronapandemie naar een endemie: wat betekent dat precies?

wat-is-een-endemie.jpg

Het lijkt erop dat het coronavirus nooit meer helemaal weg zal gaan. Nu is er nog sprake van een pandemie, maar steeds vaker horen we de term ‘endemie’ voorbijkomen. Maar wat betekent dat eigenlijk? 

En wat is dan het verschil met een epidemie? 

Wat betekent een endemie?

Volgens verschillende wetenschappers zullen we in de toekomst van een coronapandemie naar een endemie gaan. Hoogtijd om dus wat dieper in die term te duiken. Een endemie houdt in dat een ziekte of ziekmaker altijd sluimert op de achtergrond. De ziekte is hierbij endemisch geworden. Dat betekent dus niet dat de ziekte – in dit geval het coronavirus – volledig is uitgeroeid of verdwenen, maar dat het wel controleerbaar is. Bijvoorbeeld door middel van vaccinaties, een boosterprik en bepaalde basisregels, zoals vaak je handen wassen. Hierbij blijven de besmettingen ongeveer constant, met af en toe een piek of dal. Een voorbeeld van een endemische ziekte is de griep. Dit komt elk jaar terug, bereikt in het najaar meestal een piek en daarvoor bestaat de griepprik

Wetenschappers en expert verwachten dat het coronavirus uiteindelijk wel een endemie zal worden, maar wanneer dit zal gebeuren is nog niet duidelijk. Dit zal waarschijnlijk geleidelijk verlopen. Na verloop van tijd zullen steeds meer mensen antistoffen hebben opgebouwd, waardoor de kans steeds kleiner wordt dat ze ziek worden als ze opnieuw besmet raken. 

Word je bij een endemische ziekte minder ziek?

Als een ziekte endemisch is geworden, betekent dat helaas niet dat iedereen daar automatisch ook minder ziek van zal worden. Deze term slaat dus enkel op de verspreiding en de beheersbaarheid van de ziekte. Er bestaan zowel zeer ernstige als milde endemieën. 

Lees ook: Long covid of de overgang? Volgens experts lijken de symptomen op elkaar

Verschil tussen een epidemie en pandemie 

Wanneer een nieuwe ziekmaker in korte tijd veel mensen ziek maakt, is er sprake van een epidemie. Dat hoeft niet per se landelijk te zijn, maar dat is meestal wel het geval. Bij een plaatselijke epidemie wordt eerder van een uitbraak gesproken. Ook horen we bij het coronavirus vaak de term ‘brandhaard’ voorbijkomen. Gaat een epidemie verder dan de landgrenzen van het eigen land? Dan is er sprake van een pandemie. Dit is bijvoorbeeld bij het coronavirus het geval. 

Bron | MaxVandaag, Nationale Zorggids, Women’s Health
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.   

Ook interessant