Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze uitjes moet je van tevoren boeken

deze-uitjes-moet-je-van-tevoren-boeken.jpg

We mogen weer mensen kijken vanaf het terras, kunst kijken in de musea of naar het filmhuis. Maar ergens spontaan heengaan, zoals drie maanden geleden, is er helaas niet meer bij. Handig om te weten is welke uitjes je van tevoren moet boeken, zodat je niet voor een dichte deur staat.

En welke uitjes kun je nóg wel gewoon spontaan doen?

Op het terras of in de restaurants

Reserveren is verplicht bij restaurants. Er mogen maximaal dertig mensen binnen in een café of restaurant zitten, dus is het belangrijk dat de eigenaar weet hoeveel mensen er verwacht worden. Wil je lekker op een terrasje gaan zitten, na bijvoorbeeld een lange wandeling? Dat kan gelukkig! Je hoeft op het terras niet te reserveren en kunt gewoon aanschuiven. Tóch kiezen sommige eigenaren er voor om wel met boekingen te werken, dus is het slim om dat even te checken. Daarnaast geldt er bij veel restaurants een maximale tijdsduur voor hoe lang je ergens kunt blijven om de doorstroom van bezoekers te verhogen.

Boot naar de Waddeneilanden

Normaal gesproken koop je bij Wagenborg, de passagiersdienst die naar Ameland en Schiermonnikoog vaart, een bootticket die een hele zomer of winter geldig is. Vanaf 16 juni verandert dit. Dan moet je verplicht online reserveren en koop je een ticket op datum en tijd, omdat de kassa’s in de bootterminal dan gesloten zijn. Het is dan ook niet mogelijk om een ticket in de veerhaven te kopen. Ook voor de overtochten naar Terschelling en Vlieland moet je online reserveren. Als je naar Texel toegaat, is het niet nodig om van te voren te reserveren.

Zwembaden

Ook het zwembad hoort bij één van de uitjes die je van tevoren moet boeken. Er geldt daarnaast ook een beperkte tijd dat je naar binnen mag. In het Tikibad geldt bijvoorbeeld een maximale verblijfsduur van twee uur. Het is niet mogelijk om meerdere tijdssloten achter elkaar te boeken geeft een medewerker van Duinrell aan, waar het Tikibad onderdeel van is. Ze willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk daggasten en verblijfsgasten van het vakantiepark van het bad gebruik mogen maken.

Bij de zwembaden op de vakantieparken van Landal GreenParks en Center Parcs moet je ook van te voren reserveren. Ze vragen niet altijd om een online reservering, maar hebben op de website een teller staan, waarop je kunt zien hoeveel capaciteit er nog is.

Pretparken, musea en dierentuinen

Dierenparken en pretparken hebben hun fysieke kassa’s gesloten om zoveel mogelijk contact tussen bezoekers en personeel te mijden. Daarom moet je ook voor deze uitjes nu van te voren online boeken. Pretparken laten nog geen groepen toe, alleen mensen die bij elkaar wonen kunnen er samen heen. Er geldt voor pretparken, musea en dierentuinen geen maximum van dertig bezoekers. De maximale capaciteit is berekend op het vloeroppervlakte van de musea. Wel kies je voor een museum je starttijd, maar je mag er zo lang blijven als je wilt. Er geldt namelijk geen maximale verblijfsduur.

Bioscopen, theaters en poppodia

In bioscopen, theaters en poppodia geldt een maximum van dertig bezoekers per zaal. Je mag enkel naar binnen met een online reservering en een checkgesprek. Doordat veel theaters hun programmering hebben zien uitvallen, kunnen ze alleen nog maar solo-voorstellingen of duo’s laten zien. Check daarom van te voren de website voor de aangepaste programma’s. Ook bioscopen hebben datzelfde probleem, veel filmreleases zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. Wel draaien er nog films die kort voor de sluiting uitkwamen.

Sportverenigingen zoals golfclubs en tennisbanen

Naar de sportschool kun je pas vanaf 1 juli, maar buitensporten zijn op reservering wel al mogelijk. Uitjes als golfen en tennissen mag alleen als je je aan een aantal regels houdt. Bij het golfen mag je de vlaggenstok niet aanraken en bij tennis moet je bij het dubbelen 1,5 meter afstand houden.

Lees ook: De bioscoop gaat weer open: déze films zijn er te zien

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nu.nl
Beeld | iStock

Ook interessant