Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Uitgeput zorgpersoneel trekt aan de bel: ‘Uitgestelde zorg dit jaar inhalen is onrealistisch’

zorgpersoneel-uitgestelde-zorg-onrealistisch.jpg

Er liggen minder en minder coronapatiënten in het ziekenhuis. Positief nieuws, maar zorgmedewerkers lopen alsnog op hun tandvlees. Ze trekken aan de bel, ook over de uitgestelde zorg die ingehaald moet worden.

“Door de lengte en intensiteit van de coronacrisis is er roofbouw gepleegd. Er moet tijd komen om grondig te herstellen”, luidt de conclusie over de uitgeputte zorgsector.

Angstgevoelens en slaapproblemen

De coronapandemie heeft er flink ingehakt bij zorgmedewerkers in Nederland. Een meerderheid van hen kampt met fysieke en mentale klachten. Dit blikt uit een peiling van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) onder 7000 zorgmedewerkers – van verpleegkundigen en huisartsen tot en met seh-artsen en anesthesiemedewerkers. “Zorgprofessionals zijn moe, hebben angstgevoelens, piekeren veel en hebben last van slaapproblemen. Bij meer dan de helft gaat het om een combinatie van klachten”, zo vatten de beroepsorganisaties de resultaten uit de enquête samen. “Vooral de combinatie van klachten baart mij zorgen”, voegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman eraan toe. “Burn-out en PTSS liggen op de loer.”

Uitgestelde zorg inhalen

Door de coronapandemie is veel zorg in de wacht komen te staan. Deze uitgestelde zorg moet nu ingehaald worden. Maar dat gaat minder voorspoedig dan gehoopt. Zorgmedewerkers zijn op. “Een zorgverlener moet eerst herstellen voordat hij of zij aan de slag kan met de reguliere en inhaalzorg”, legt Buurman uit. “Het voornemen om de uitgestelde zorg dit jaar grotendeels in te halen, is onrealistisch.” FMS-voorzitter Peter Paul van Benthem sluit zich hierbij aan: “De patiënten die moesten wachten hebben ook recht op uitgeruste, gemotiveerde zorgprofessionals.”

Geen slachtoffers

Zorgmedewerkers willen niet zielig gevonden worden, benadrukt een verpleegkundige in de peiling. “We zijn geen slachtoffers: er is veel van ons gevraagd en we hebben heel veel geleverd. Het is wel belangrijk dat er nu goed naar ons geluisterd wordt over wat nodig is om te herstellen.” Volgens de uitvoerders van de enquête blijkt uit de reacties van zorgmedewerkers een ‘grote veerkracht’. Maar herstel kost tijd. “Het is moeilijk uitgestelde zorg in te halen zonder herstel van de zorgprofessionals.”

Ingetrokken vrije dagen en verlof

Wat ook niet meehelpt, is dat bij 26 procent van de ondervraagden sinds maart 2020 verlof of vrije dagen is ingetrokken. Maar liefst 67 procent daarvan heeft dit nog niet kunnen inhalen. Maar, benadrukt Buurman: “We komen er niet met een paar weekjes vakantie.” Want hoewel 34 procent aangeeft vakantie nodig te hebben om te herstellen, wil een meerderheid vooral de balans tussen het werk- en privéleven herstellen. Ook geeft een grotere groep zorgmedewerkers aan de werklast te willen verkleinen – wat betekent dat er dus meer personeel bij moet komen.

Lees ook:
Opnieuw zorgbonus voor zorgmedewerkers, maar onder déze voorwaarde

Hoe nu verder?

De organisaties overleggen druk met zorgmedewerkers over wat zij nodig hebben om weer goed aan de gang te kunnen. Psychologische begeleiding, bijvoorbeeld. “Laat elke zorgverlener die er baat bij heeft meedenken over een persoonlijk herstelplan”, adviseert Buurman in elk geval. “De komende jaren moet geïnvesteerd worden in zorgverleners. Dat betekent: betere arbeidsvoorwaarden, meer tijd en geld voor scholing, goede loopbaanmogelijkheden en zeggenschap over ons werk.”

Bron | V&VN
Beeld | Getty

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant