Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Opvallende uitbraak van ‘winters’ RS-virus: dit is belangrijk om erover te weten

rs-virus.jpg

Lijkt de coronapandemie eindelijk een beetje tot een eind te komen, staat er weer een nieuw virus voor de deur. In Rotterdam en in andere gebieden in het zuidwesten van Nederland komen namelijk opvallend veel meldingen binnen van kinderen met het RS-virus. Maar dat virus treft niet alleen kinderen.

Dat het RS-virus nu zo opleeft, is opvallend; normaal gesproken komt het RS-virus alleen in de winter voor. “Ik heb dit nog nooit gezien. Het is echt heel bijzonder dat het virus er nu is”, vertelt kinderarts en hoogleraar luchtweginfecties Louis Bont van het UMC Utrecht in het NOS Radio 1 Journaal.

Ziekenhuisopnames

Het RS-virus is niet zomaar een onschuldig verkoudheidsvirusje. Meerdere kinderen zijn inmiddels in het ziekenhuis opgenomen. Vooral jonge kinderen kunnen erg benauwd worden, een longontsteking krijgen en zelfs op de intensive care belanden. Hoewel er wereldwijd veel kinderen overlijden aan het virus, hoeven we daar in Nederland niet bang voor  te zijn. “Want we hebben hier de beste kinder-IC-zorg van de wereld”, aldus Bont. Maar ook voor ouderen kan het virus gevaarlijk zijn.

Lees ook:
Vergeetachtig? Volgens onderzoek kan dat door de pandemie komen

Wat is het RS-virus precies en wat zijn de symptomen?

Een RSV-infectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het Respiratoir Syncytieel Virus. Het virus is niet alleen gevaarlijk voor kinderen, maar ook voor ouderen. Bij ouderen met een zwakke gezondheid is RSV namelijk een vaak voorkomende oorzaak van luchtweginfecties.

De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen varieert van twee tot acht dagen. De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Bij meer ernstige gevallen kan het ook gepaard gaan met koorts, benauwdheid of longontsteking. Daarnaast kan een RSV-infectie ook oorontsteking bij kinderen veroorzaken. Bij ouderen met een zwakke gezondheid en bij mensen met een onderliggende hart- of longaandoening is de kans op complicaties, zoals een longontsteking, groter. Wil je zeker weten of jij of je (klein)kind het RS-virus heeft, dan kan daar op getest worden. Neem hierover contact op met de huisarts.

Hoezo nu ineens een ‘uitbraak’?

Normaal gesproken bouwen mensen weerstand op doordat ze in aanraking zijn geweest met het RS-virus, maar vanwege de afstandsregels tijdens de coronapandemie is er anderhalf jaar lang geen immuniteit opgebouwd. Volgens Bont is er nu dan ook sprake van een ‘uitgestelde RS-epidemie’. De kinderarts verwacht niet dat het virus zich zal verspreiden, maar desondanks is het wel belangrijk om als ouder extra waakzijn te zijn als je kinderen verkouden zijn. Vooral als het gaat om baby’s die jonger zijn dan twee maanden. In zo’n geval is het ook niet verstandig om bij opa en oma op bezoek te gaan, want ouderen met een zwakke gezondheid zijn dus extra vatbaar voor dit virus. “Het RS-virus is erg besmettelijk”, waarschuwt het Longfonds niet voor niks. “Het wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. Je kunt een ander besmetten door te niezen of hoesten, maar ook via de handen wordt het makkelijk overgedragen.”

Kortom: geen paniek, want de proporties van een coronapandemie zal het RS-virus niet behalen. Maar een gezonde oplettendheid is wel op z’n plaats.

Bron | NOS, RIVM, Longfonds
Beeld | Getty

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant