Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Twintig Nederlandse kinderen besmet met ernstige nieuwe ziekte

twintig-nederlandse-kinderen-besmet-met-ernstige-nieuwe-ziekte.jpg

Bij twintig kinderen in Nederland is in de afgelopen weken een ernstige, nieuwe ziekte geconstateerd. Tien van hen hadden ook antistoffen tegen het coronavirus in hun lichaam, dat mogelijk samenhangt met deze nieuwe kinderziekte.

We schreven eerder al dat deze ernstige kinderziekte voorkwam bij kinderen in steeds meer landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft nu ook Nederlandse cijfers bekendgemaakt. 

Verband met coronavirus

Twee weken geleden vroeg de NVK kinderartsen om alle gevallen van deze nieuwe ziekte te melden wanneer zij deze tegenkomen. De nieuwe, ernstige ontstekingsziekte hangt volgens artsen vermoedelijk samen met het coronavirus, al is dat verband nog niet bevestigd door onderzoek. Van de twintig Nederlandse patiënten zijn er tien besmet (geweest) met het coronavirus. Of de andere patiënten ook een infectie door het coronavirus gehad hebben kan niet uitgesloten worden. De NVK geeft aan dat de testen voor het coronavirus nog te onbetrouwbaar zijn om daar met zekerheid uitspraak over te doen. Het onbekende ziektebeeld zou volgens specialisten onder andere veroorzaakt kunnen worden door een overreactie van het afweersysteem na het coronavirus. Dit zien ze ook vaak bij volwassen coronapatiënten op de intensive care, al hebben zij andere symptomen dan die van deze nieuwe kinderziekte.

Nieuwe ziekte

De nieuwe ziekte lijkt een combinatie te zijn van twee bekende ziekten: de ziekte van Kawasaki, die normaal gesproken alleen voorkomt bij kinderen onder de vijf jaar oud, en het toxischeshocksyndroom (TSS), dat je misschien kent als de tamponziekte.  

Lees ook: Zeldzame ontstekingsziekte treft ook Nederlandse kinderen

Ziekte van Kawaski

De ziekte van Kawasaki zorgt voor het opzwellen van de bloedvaten in het hart. Het is ernstig, maar gelukkig wel goed te behandelen. De jonge patiëntjes met deze ontstekingsziekte hebben meestal gezwollen klieren, droge en gebarsten lippen en heftige huiduitslag. Ook kleuren de tenen, vingers, handpalmen en voetzolen van patiënten met de ziekte van Kawasaki vaak opvallend rood. In Nederland krijgen ongeveer 80 kinderen per jaar deze ziekte.

Het toxischeshocksyndroom

Het toxischeshocksyndroom (TSS) staat ook wel bekend als de tamponziekte, omdat het onder andere kan ontstaan bij het langdurig inhouden van een tampon. De ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën die gifstoffen afscheiden in het lichaam, waarna deze het lichaam indringen. Daardoor ontstaat onder andere hoge koorts, heftige huiduitslag en symptomen die passen bij een ernstige griep. TSS is levensbedreigend en kan onder andere zorgen voor nierfalen en leverfalen. Ook veroorzaakt het soms een zuurstoftekort, omdat de longen niet meer goed werken.

Andere landen

De eerste berichten over een nieuwe ziekte die mogelijk samenhangt met het coronavirus kwamen een maand geleden naar buiten in het Verenigd Koninkrijk. Kinderintensivisten waarschuwden daar al dat ouders en artsen alert moeten zijn op de symptomen van deze ontstekingsziekte. Dit nieuws verspreidde zich naar andere Europese landen en naar de Verenigde Staten. In New York zijn inmiddels al 102 patiënten met deze nieuwe ziekte gemeld, waarvan er drie overleden zijn. In veertien andere Amerikaanse staten zou deze ziekte ook voorkomen. Ook in Frankrijk zijn al 135 gevallen vastgesteld, waarvan één patiëntje overleden is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant