Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom experts aanraden om tweede prik van coronavaccin uit te stellen

tweede-prik-coronavaccin.jpg

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. Maar wat als die tweede prik wordt uitgesteld voor ouderen en kwetsbaren? Met dat idee spelen Nederlandse corona-experts. En dat heeft alles te maken met een mogelijke grootschalige uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in ons land.

Dit blijkt uit een inventarisatie van het AD. Door die tweede prik voor ouderen en kwetsbaren uit te stellen, kunnen in korte tijd nog meer mensen een eerste prik krijgen. Maar dat zorgt ook weer voor een dilemma.

Angst voor Britse variant van coronavirus

Onder anderen arts-microbioloog Alex Friedrich vindt het gezien ‘de epidemiologische situatie waar we in zitten’ nu al tijd om deze keuze te maken. Friedrich, die werkt voor het Groningse UMCG én lid is van het Outbreak Managment Team (OMT), wijst op de dreiging van de besmettelijkere Britse variant van het virus, die inmiddels al op meerdere plekken in Nederland is opgedoken. Zo kwam gisteren nog naar buiten dat de Britse variant is vastgesteld in woonzorgcentra in Friesland en Groningen. Veel experts vrezen dat de zorg straks nóg meer onder druk zal komen te staan door deze virusmutatie.

Lees ook:
Wat weten we tot nu toe over de Britse coronamutatie (en wat nog niet)?

Risico van tweede prik coronavaccin uitstellen

Friedrich en andere experts raden daarom aan om de tweede coronaprik voor oudere en kwetsbare mensen uit te stellen, zodat ook anderen sneller ook hun eerste prik kunnen krijgen. In dit scenario zouden alle beschikbare Pfizer- en Moderna-vaccins eind deze maand al gebruikt kunnen worden, in plaats van later voor een tweede dosis. Hierdoor zullen veel meer mensen in ieder geval al deels beschermd zijn. Maar dit betekent natuurlijk ook dat de ouderen en kwetsbaren langer in mindere mate beschermd zijn. Het is een lastig dilemma, maar volgens experts is het echt het overwegen waard. De Gezondheidsraad en het OMT komen volgende week met een advies over dit onderwerp.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | AD, RTL Nieuws
Beeld | ANP

Ook interessant