Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít kunnen we verwachten van de lockdown bij een eventuele tweede coronagolf

dit-kunnen-we-verwachten-van-de-lockdown-bij-een-eventuele-tweede-coronagolf.jpg

We hopen natuurlijk dat er geen tweede coronagolf komt in Nederland. Maar mocht die er wél komen, dan is het fijn om te weten wat we kunnen verwachten van de overheidsmaatregelen om besmetting te beperken.

Zo lijkt het er nu op dat er in plaats van extra landelijke coronamaatregelen, er dan een lokale of regionale lockdown ingezet zal worden.

Lokale of regionale lockdown

In steeds meer Europese landen laait het coronavirus weer op; Portugal, Spanje en België zien onder andere alweer een stijging in het aantal coronapatiënten. In Nederland is het gelukkig (nog) niet zo ver. Maar dat betekent niet dat er geen voorbereidingen getroffen worden mocht dat wél gebeuren. Zoals we bij andere Europese landen ook zien, wordt er dan ook in Nederland gekozen voor een regionale of lokale lockdown om de uitbraak te beperken. Dat bleek gisteren uit het Veiligheidsberaad. Bij die bijeenkomst kwamen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s samen om te praten over de aanpak van het coronavirus. “Wij denken met de kennis die we nu hebben, veel meer dan vier maanden geleden, dat we dan in elk geval niet het hele land in allerlei maatregelen hoeven te zetten,” vertelde voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maandagavond.

Lees ook:
Het draaiboek bij een tweede coronagolf: wie krijgt bij tekort een IC-bed?

Voorbereidingen

Burgemeesters treffen al voorbereidingen voor het geval dat zo’n lokale lockdown nodig is. Hoe lokaal of regionaal zo’n lockdown zou zijn ligt natuurlijk aan waar de brandhaard van het virus ligt, en hoe het zich verspreidt. Theo Weterings, de burgemeester van Tilburg, vertelt tegen RTL Nieuws dat hij niet verwacht dat we meteen weer moeten binnenblijven. “Maar de voorzieningen zullen dan wel dicht moeten, daar moeten we rekening mee houden.” Eigenlijk moeten we dan weer terug naar de eerste fase van het indammen van het virus, legt Ton Heerts, burgemeester van de gemeente Apeldoorn, uit. “Met bron- en contactonderzoek proberen we het virus dan zo goed mogelijk in de gaten te houden.”

In waakstand

Veel van de burgemeesters geven aan dat het grootste gevaar niet in deze zomer zit. Ze verwachten juist dat in de periode daarna, wanneer iedereen terugkomt van vakantie, het virus weer kan oplaaien. Ook is het belangrijk om te beseffen dat het coronavirus zeker nog niet weg is. “Het is misschien wel zomervakantie, maar het coronavirus gaat hoogstens met een winterslaapje. Daarom moeten wij in de waakstand blijven”, zei voorzitter Bruls maandagavond.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant