Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dubbele sokken tegen koude voeten: helpt dat?

twee-paar-sokken-koude-voeten.jpg

Als het zo koud is als nu, wil je waarschijnlijk het liefst in bed of op de bank kruipen. In je warmste pyjama, onder een lekker dikke deken. Maar soms ontkom je er niet aan om de deur uit te gaan. Bijvoorbeeld omdat je moet werken, de hond moet uitlaten of  boodschappen moet doen. En dan is dik inpakken het devies.

Officieel is op 1 maart de meteorologische lente begonnen. Dat mag zo zijn, maar de aangenamere temperaturen die daarbij horen laten nog even op zich wachten. Sterker nog, zonder sjaal, handschoenen en een muts is het met die straffe wind uit het noordoosten haast niet te doen buiten. Probeer jij het ook wat draaglijker te maken voor je voeten door twee paar sokken over elkaar aan te trekken? Dat lijkt een goed idee. Maar werkt het ook echt?

Luchtlagen

Meerdere lagen over elkaar dragen heeft zeker zin bij lage temperaturen, aldus industrieel ingenieur Johanna Louwagie. Zij is verbonden aan de Textielgroep van de Universiteit Gent. Tegen de Belgische krant De Standaard zegt de Vlaamse: “De flinkere dikte van het materiaal zorgt voor bescherming. Maar stilstaande lucht tussen de verschillende lagen textiel en je huid zijn nog belangrijker, lucht is namelijk een goede isolator.” Draag je twee paar sokken in schoenen die ruim genoeg zijn, dan is dat dus warmer. “Wanneer schoenen net te krap zijn voor die twee paar sokken, is er in feite een direct contact tussen de huid en de koude buitenschoen. Hierdoor is het effect van de meerdere lagen minimaal.”

Materiaal

Ook de stof waarvan je sokken zijn gemaakt, speelt een grote rol bij het verwarmen van je voeten. Wollen sokken zijn de beste oplossing voor mensen die altijd koude voeten hebben, maar dan moet je ervoor zorgen dat je geen zweetvoeten hebt. “Wol en katoen nemen vocht op, wat geen goed idee is in combinatie met de kou,” legt Louwagie uit. “Als je je gaat inspannen en dus gaat transpireren, kun je beter kiezen voor sokken van synthetisch materiaal. Deze voeren vocht af en zorgen ervoor dat je sokken niet nat worden. Anders zit je alsnog met koude voeten.”

Bron | gva.be
Beeld | iStock

Ook leuk en interessant

Bekijk ook

Het is helemaal in: bordeauxrode oogschaduw. Maar hoe breng je die kleur aan zonder dat je een huilerig effect krijgt? Beauty-expert Carmen Zomers laat je zien hoe rood boven je ogen fantastisch staat.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant