Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Een ode aan tv-koningin en oud-columniste van Margriet: Mies Bouwman

eerbetoon-aan-mies-bouwman.jpg

Het verdrietige nieuws over het overlijden van Mies Bouwman, tv-koningin en oud-columniste van Margriet, houdt ons bezig en doet ons terugverlangen naar fijne familieavonden voor de buis. Want daar was Mies goed in; Nederlanders laten samenzijn. Daarom een terugblik, maar meer nog een ode aan tv-icoon Mies Bouwman die op 88-jarige leeftijd overleed.

Mies Bouwman, geboren als  Maria Antoinette Bouwman, begon haar televisiecarrière als een echte pionier in 1951 bij de KRO. Televisie bestond toen nog maar net en Mies leek ervoor gemaakt. Met haar vriendelijke, zachte stem begroette ze de kijker vaak met: “Dag lieve mensen”. Al gauw werd ze gezien als de moeder van de televisie.

Het Dorp

Haar grote doorbraak kwam in 1962 toen ze de allereerste live marathon-uitzending van de Nederlandse televisie op zich nam. In een 23 uur durende radio– en tv-uitzending verzamelde ze 16,4 miljoen gulden (7,5 miljoen euro) bij elkaar voor de bouw van een speciaal dorp voor gehandicapten in de buurt van Arnhem, genaamd: Het Dorp. In hetzelfde jaar ontving ze daarvoor de Ere Zilveren Nipkowschijf. Tijdens haar beginjaren bij de televisie was Mies eind jaren ‘60 tot midden jaren ‘70 columniste bij Margriet, wat zij later nog eens herhaalde in 1987. Hiervan heeft uitgeverij Gottmer in 1984 het Boekje ‘Mies cursiefjes’ uitgegeven. Lees hier het interview van Margriet met Mies over haar gebundelde columns.

Bekijk hier een fragment uit de live marathon-uitzending voor Het Dorp.

Eén van de Acht

Na de start van haar carrière bij de KRO wilde ze iets anders gaan doen bij de VARA. Daar kwam ze terug met Mies en scène, een praatprogramma waarin ze bekende Nederlanders ontving. In de jaren 70 maakte ze opnieuw furore met het tv-programma  Eén van de acht, een ware familieshow waarin Mies acht ‘gewone’ Nederlanders ontving. Ook voor deze show viel ze in de prijzen. Net als voor het programma Zo is het in 1966, ontving ze in 1972 voor Eén van de acht een Televizier-Ring.

Keek jij vroeger naar Eén van de Acht?

Mies’ succes met In de hoofdrol

Na de VARA was het tijd voor een switch naar de AVRO. Ook hier wist Mies het tv-publiek voor zich te winnen met het programma In de hoofdrol. Waarmee ze in de jaren tachtig maar liefst drie seizoenen lang gemiddeld 6 miljoen (!) kijkers wist te boeien. Geen verrassing dus dat Mies óók daarvoor een Televizier-Ring won in 1987.

Afscheid nemen

Ook was zij jarenlang (25 jaar maar liefst!) hét gezicht van de intocht van Sinterklaas op televisie. Door een gevaarlijke longontsteking in 1988, werd Mies gedwongen een stapje terug te doen en werd ook In de hoofdrol stopgezet. In de jaren daarna bouwde ze haar tv-carrière langzaam af, waarna ze in 1993 definitief stopte. In de jaren erna verscheen Mies nog weleens op televisie als gast en ontving ze in 2009 de Gouden Televizier Oeuvre Award.

Wat een tv-legende was deze Grande Madame. We zullen haar missen.

Bekijk hieronder de compilatie van de AVROTROS die zij maakten van gesprekken die Mies Bouwman had met Ivo Niehe.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Lees meer over Mies

Mies & Margriet: dít waren de geluksmomenten van Mies
Columniste én gasthoofdredacteur Mies: ‘Ziezo, ‘mijn’ Margriet zit erop!

Bekijk ook

Op de koffie bij columnist Marjan van den Berg

Ook interessant