Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit wil je weten over de situatie in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.

trump-aanhangers-bestormen-het-capitool.jpg

Je hebt de beelden op social media misschien al voorbij zien komen: woensdag brak de chaos uit in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. toen Trump-aanhangers besloten het Capitool te bestormen. Daarbij vielen zelfs doden.

Een tijdlijn met de belangrijkste momenten: zo liep een formele zitting uit tot een complete chaos. 

Trump-aanhangers bestormen het Capitool

Woensdag om 12.00 uur (18.00 uur Nederlandse tijd) kwam het Amerikaanse Congres bijeen in het Capitool in Washington om formeel vast te stellen dat Joe Biden de winnaar is van de presidentsverkiezingen. Ongeveer een uur na het begin van de zitting bestormen duizenden Trump-aanhangers het Capitool om te demonstreren tegen de verkiezingsuitslag. Voorafgaande aan de bestorming hield Donald Trump voor het Witte Huis nog een toespraak dat hij de verkiezingsuitslag niet erkent en niet opgeeft. 

Aanhangers breken door de barricades

Om 14.19 uur (20.19 uur Nederlandse tijd) breken de Trump-aanhangers door de barricades van het Capitool en weten ze ook het gebouw binnen te dringen. De congresleden moeten uit het gebouw geëvacueerd worden en dragen gasmaskers, omdat er traangas wordt gebruikt. In het Capitool wordt iemand neergeschoten, het blijkt later dat dit een vrouwelijke Trump-supporter is. Wie haar heeft neergeschoten is onduidelijk. Later op de avond blijkt dat er vier personen op en rondom het Capitool zijn overleden. 

Trump-aanhangers dringen Capitool binnen
Beeld ANP

Er wordt een avondklok afgekondigd

Om 15.00 uur (21.00 uur Nederlandse tijd) wordt door de burgemeester van Washington een avondklok afgekondigd. Inmiddels zijn de Trump-aanhangers met vlaggen en wapens nog steeds in het Capitool in de kamers van Congresleden en op de Senaatsvloer. Zowel Democraten als Republikeinen roepen op Twitter de aanhangers in het gebouw op om het Capitool te verlaten. Trump roept op om vreedzaam te blijven, maar vraagt (nog) niet van zijn aanhang om met de bestorming te stoppen. 

Joe Biden geeft een toespraak

Om 16.00 uur (22.00 uur Nederlandse tijd) geeft de Amerikaanse president elect Joe Biden een toespraak. “Op dit moment wordt onze democratie op een ongeëvenaarde manier aangevallen. Dit is geen protest, maar een opstand. Ik ben geschokt en verdrietig dat ons land zo’n duister punt heeft bereikt.” Ook Trump brengt een verklaring naar buiten waarin hij herhaalt dat de verkiezingen ‘gestolen’ zijn, en hij heeft gewonnen. Daarnaast vraagt hij nu ook aan de aanhangers om naar huis te gaan. Ook is eindelijk de oproerpolitie het overheidsgebouw binnengegaan, maar van arrestaties lijkt nog geen sprake. 

Lees ook: Alles wat je wilt weten over Kamala Harris, de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS

Trump-aanhangers trekken zich terug

Rond 17.00 uur (23.00 uur Nederlandse tijd) trekken de Trump-aanhangers zich weer terug. Ruim een half uur later zijn alle relschoppers uit het gebouw verwijderd en begint de politie ook de omgeving rondom het overheidsgebouw leeg te vegen. Er zijn regelmatig ontploffingen te horen, dat komt waarschijnlijk door flitsgranaten. 

Het blijft onrustig en Trump wordt geblokkeerd op social media

Hoewel de avondklok vanaf 18.00 uur is ingegaan blijft het nog onrustig op de straten. Daarnaast hebben verschillende socialmediaplatformen zoals YouTube, Facebook en Instagram een video van Trump verwijderd waarin hij beweert dat er gefraudeerd is bij de verkiezingen en dat de bestorming een logisch gevolg is. Ook blokkeert Twitter Trumps account voor 12 uur en op Facebook en Instagram volgt een ban van 24 uur. 

Tot zover zijn er 52 mensen aangehouden, waarvan 13 onder meer voor het bestormen van het Capitool en mishandelen van agenten. 

Amerikaans Congres komt alsnog bijeen

Nadat de rust weer deels is teruggekeerd wordt het tellen van kiesmannen voor de presidentsverkiezingen woensdagavond rond 20.00 uur (02.00 uur Nederlandse tijd) alsnog hervat. Daaruit bevestigt het Congres Joe Biden als aanstaande president. Donald Trump heeft laten weten de verkiezingsnederlaag niet te erkennen, maar heeft wel een ordelijke machtsoverdracht beloofd. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.       

Bron | NU.nl, NOS, Independent
Beeld | ANP

Margriet 03

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga, 59x zo houd je je relatie leuk en spannend én een aantal verre familierecepten.Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant