Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De bewoners van déze Nederlandse stad zijn het meest trots op hun woonplaats

de-bewoners-van-deze-stad-zijn-het-meest-trots-op-hun-woonplaats.jpg

Hoe blij ben jij met je woonplaats? De trots die Nederlanders voelen voor hun stad of dorp blijkt nogal te verschillen. Zo zijn Amsterdammers steeds minder blij met hun leven in de hoofdstad, terwijl Rotterdammers juist trotser worden op hun stad aan de Maas.

Dit blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Zij kijken twee keer per jaar naar de reputatie van verschillende Nederlandse gemeenten, en ondervragen hiervoor tienduizenden mensen.

Massatoerisme

Het feit dat Amsterdammers steeds minder trots worden op hun stad, heeft te maken met de drukte, het massatoerisme, de prijsstijgingen en de onmogelijke woningmarkt. Wel blij zijn ze met de grachten en het culturele aanbod van de stad. Rotterdammers daarentegen zijn wel blij met ‘hun’ Rotterdam door de vele vernieuwingen die de stad blijft doormaken.

Meest trots

Maar het meest blij zijn toch de Brabanders. Inwoners van ‘s-Hertogenbosch scoren het hoogst en zijn daarmee het meest trots op hun woonplaats. Genoemde argumenten hiervoor zijn de zachtmoedige sfeer die er in de stad heerst en de sympathie die men er voor elkaar voelt. Op plek nummer twee staat Maastricht, waarvan de inwoners vooral trots zijn op hun architectuur, internationale allure en horeca- en winkelaanbod.

Grote steden

Andere steden met een goede reputatie zijn Groningen, Zwolle en Delft. Opvallend is dat grotere steden allemaal buiten de top vijf vallen: Utrecht staat van de grote steden het hoogst met een negende plek. Rotterdam staat op een elfde plek en de Amsterdammers staan op plek dertien. De inwoners van Den Haag zijn helemaal niet tevreden; die staan op een zeventiende plek.

De top 20:

 1. ’s-Hertogenbosch
 2. Maastricht
 3. Groningen
 4. Zwolle
 5. Delft
 6. Nijmegen
 7. Haarlem
 8. Breda
 9. Utrecht
 10. Apeldoorn
 11. Rotterdam
 12. Amersfoort
 13. Amsterdam
 14. Leeuwarden
 15. Leiden
 16. Westland
 17. Den Haag
 18. Tilburg
 19. Arnhem
 20. Emmen

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant