Er is opnieuw een tropische reuzenteek in Nederland aangetroffen. Het beestje, dat ongeveer twee keer zo groot en sneller is dan een schapenteek, werd afgelopen vrijdag gevonden op een pony in Wageningen.
Volgens bioloog Arnold van Vliet van de universiteit van Wageningen gaat het inderdaad om de tropische hyalommateek.
Zesde reuzenteek
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg liet onlangs nog weten dat er dit jaar al vijf reuzenteken in de Achterhoek, Drenthe en in de Flevopolder waren gevonden. “Dit is dus minimaal de zesde reuzenteek in Nederland”, aldus Van Vliet. Het RIVM vermoedt dat de teken die nu in Nederland worden aangetroffen, zijn meegekomen met trekvogels uit het Middellandse Zeegebied.
De tropische reuzenteek is een beestje dat je liever niet in je buurt hebt. Het kan het gevaarlijke Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan veroorzaken. Of de teek dit virus ook bij zich draagt is nog niet bekend.
Groter én sneller
Hyalommateken komen oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Ze zijn stukken groter en sneller dan de in Nederland veelvoorkomende schapenteek. Ook kunnen ze (in tegenstelling tot gewone teken) heel scherp zien. Hierdoor kunnen ze minutenlang achter hun prooi aanrennen.
Toezicht van RIVM
Bruins liet vorige maand weten dat het RIVM zich bewust is van de risico’s van hyalommateken, door de ziekteverwekkers die ze met zich mee kunnen dragen. Het RIVM houdt de situatie nauwlettend in de gaten.