Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vrouw die enorme valpartij Tour de France veroorzaakte: ‘Schaam me voor stommiteit’

valpartij-tour-de-france-2021.jpg

De vrouw die een enorme valpartij in de Tour de France veroorzaakte, heeft voor het eerst (indirect) van zich laten horen. Ze ‘schaamt zich voor haar stommiteit’, laat de aanklager namens haar weten tijdens een persconferentie.

En de aandacht en vooral haat die ze via (social) media ontvangt, maakt haar ‘bezorgd en angstig’.

Enorme valpartij Tour de France

Afgelopen zaterdag barstte de Tour de France 2021 los. Al in de eerste etappe van Brest naar Landerneau ging het mis. Allemaal door een toeschouwer en haar kartonnen bord waarop ‘Allez opi omi’ prijkte. Het ding stak zo uit, dat een wielrenner er tegenaan botste en zo een massale valpartij ontstond. Er raakten deelnemers gewond en de Duitse Jasha Sütterlin moest zelfs per direct opgeven. En de toeschouwer? Die maakte zich snel uit de voeten.

Politie

De toeschouwer, een 31-jarige Franse vrouw, kreeg heel de wereld over zich heen. “Wat een schande” en “ik hoop dat ze zich flink doodschaamt” zijn nog milde social media-uitspraken over de Française die live op tv de groetjes wilde doen aan haar opa en oma. De organisatie achter de Tour gaf haar aan bij de politie. De politie startte een zoekactie, sprak getuigen en plaatste een oproep op Facebook. Vijf dagen later werd de vrouw aangehouden op een politiebureau in Landerneau. Ze is inmiddels door de politie overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Brest en moet op 14 oktober voor de rechter verschijnen.

Lees ook:
5 verrassende gezondheidsvoordelen van naar sport kijken

Straf

Maar wat voor straf hangt de vrouw boven het hoofd? Sowieso een geldboete van 1500 euro, zo bericht het NRC. En als wielrenners haar aanklagen, kan die nog hoger uitvallen. Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France, vindt dat de vrouw genoeg is gestraft en heeft de aanklacht ingetrokken. Hij hoopt vooral dat het incident andere toeschouwers bewust maakt van de veiligheid van de wielrenners. “Houd je kind en huisdier bij je als je naar de Tour komt en steek voorzichtig de weg over, maar bovenal: respecteer de renners. Zij zijn de enigen die live tv-aandacht verdienen”, zo laat hij weten.

Bron | NOS, NRC
Beeld | Getty

Ook interessant