Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Krijgen we een totale lockdown? Rutte overweegt de scenario’s

totale-lockdown.jpg

Het aantal coronabesmettingen blijft ondanks de aangescherpte maatregelen nog steeds flink stijgen en dagelijks bereikt het aantal positieve testuitslagen een nieuw record. Steeds meer deskundigen zijn daarom voorstander van een totale lockdown. Gaat deze er binnenkort komen? 

En wat kunnen we dan van zo’n volledige lockdown verwachten? 

Een totale lockdown

Het Red Team, een groep van onafhankelijke experts en tegenhanger van het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert, wil het liefst een totale lockdown. Dat houdt in dat zo min mogelijk mensen nog met elkaar in contact mogen komen, nog meer thuiswerken, alle winkels behalve apotheken en supermarkten sluiten en scholen twee weken dicht gaan. Het liefst vier weken lang en per direct. Wim Schellekens, oud-inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg én lid van het Red Team legt aan het RTL Nieuws uit dat als we nu een paar weken in een strenge lockdown gaan, we daarna ons ‘normale’ leven weer enigszins kunnen oppakken. Volgens Schellekens is de voorwaarde voor een effectieve volledige lockdown wel dat in de tussentijd het bron- en contactonderzoek en het testbeleid in Nederland op orde moet zijn. 

Met dit advies van het Red Team hoeft het kabinet in tegenstelling tot de adviezen van het Outbreak Management Team officieel niets te doen. 

Rutte vindt het te vroeg

Naast het Redteam vinden ook sommige andere deskundigen en voorzitters van veiligheidsregio’s het tijd voor een totale lockdown. En hoewel het Red Team aangeeft dat het afwachten van de strengere maatregelen die sinds 14 oktober gelden te lang duurt, vindt premier Mark Rutte het te vroeg om al op een volledige lockdown over te gaan. Ook arts-microbioloog Andreas Voss liet bij talkshow Op1 weten dat we pas na twee of drie weken de effectiviteit kunnen zien van de maatregelen. Daarnaast heeft zo’n totale lockdown grote economische en sociale gevolgen heeft. De minister-president laat weten de cijfers af te wachten, maar dat alle mogelijke scenario’s wel op tafel liggen. Ook liet hij al weten zich zorgen te maken over de alsmaar stijgende cijfers. Toch wil de premier nog niet speculeren over de scenario’s die mogelijk binnenkort van kracht zijn. 

Lees ook: Wat is het verschil tussen een volledige lockdown en een intelligente lockdown?

Dinsdag een nieuwe persconferentie

Waarschijnlijk komt er aanstaande dinsdag 27 oktober weer een persconferentie onder leiding van premier Rutte en minister De Jonge. Dat betekent niet dat er dan ook nieuwe maatregelen of een totale lockdown zal worden aangekondigd. Er is door het kabinet namelijk afgesproken dat er standaard om de twee weken een persconferentie omtrent het coronavirus plaatsvindt.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | FD, NOS, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant