Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Tot wanneer is het oké om iemand een gelukkig nieuwjaar te wensen?

gelukkig-nieuwjaar-2020.jpg

Hoewel de jaarwisseling alweer achter de rug is, blijven we met z’n allen nog wel even ‘Gelukkig nieuwjaar!’ roepen. Maar tot welke datum ‘mag’ dat eigenlijk? Margriet  verdiepte zich in de materie.

Als je een dag of twee na nieuwjaarsdag op kantoor komt, voelt het heel natuurlijk om iedereen het beste voor het nieuwe jaar toe te wensen. Maar wat nou als je iemand pas halverwege januari ziet? Wordt er dan nog van je verwacht dat je iemand een gelukkig nieuwjaar wenst? Of kan dat dan al lang niet meer?

Gelukkig nieuwjaar wensen

Allereerst: er is geen officiële datum waarop je er niet meer mee wegkomt iemand een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Maar zijn er wel twee data die je als richtlijn kunt aanhouden. Zo wordt 6 januari, de dag waarop jaarlijks de christelijke feestdag Driekoningen valt, vaak genoemd als laatste dag waarop je iemand een goed nieuwjaar kunt wensen. Dit is overigens ook de datum waarop de kerstboom uiterlijk de deur uit ‘moet’.

Halverwege januari

Een ander moment dat vaak wordt aangehouden als einddatum is 15 januari. Dan zijn we halverwege de eerste maand van het nieuwe jaar. Daarna vinden velen het toch echt te laat om de jaarwisseling er nog bij te halen. Ook het eind van de tweede week van het nieuwe jaar wordt als uiterste datum gezien: die zondag valt dit jaar op 12 januari.

Conclusie: mocht jij iemand eind januari alsnóg een gelukkig nieuwjaar willen wensen, dan is dat natuurlijk geheel aan jou. Nogmaals, er is geen officiële regel voor. Bovenstaande uitleg is alleen maar bedoeld als richtlijn.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | glamour.nl
Beeld | iStock

Ook interessant