Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Toename van coronabesmettingen geen reden tot paniek volgens expert

toename-van-coronabesmettingen.jpg

Voor veel mensen is de huidige toename aan coronabesmettingen een reden om in paniek te raken, maar volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, is dit niet nodig: hij verwacht dat de ic’s veel minder snel zullen volstromen dan voorheen.

Dat zegt Gommers in een interview met het AD.

Leerperiode vóór toename van coronabesmettingen

Volgens Gommers zijn de artsen inmiddels veel wijzer geworden over de werking van het coronavirus. “Met alles wat we nu weten en hebben zal de druk op de ic’s moeten afnemen en gaan we mensen minder snel op de intensive care zien.”

Volgens hem weten artsen inmiddels – nu er weer een toename van coronabesmettingen is – veel beter wat ze bijvoorbeeld moeten doen bij patiënten met bloedstolsels om de klachten te verminderen. “In maart wisten we dat niet, die maand tijd hebben we echt nodig gehad om te leren.”

Lees ook: Amerikaans vaccin tegen coronavirus zorgt voor antistoffen

Gebruik van medicijnen tegen coronabesmetting

Iets wat volgens Gommers ook helpt, is dat de kennis over het gebruik van bepaalde medicijnen is toegenomen. Als voorbeeld noemt hij de ontstekingsremmer Dexamethason. “Dat werkt bij erg zieke coronapatiënten. De sterfte neemt met dertig procent af, bleek uit een Britse studie. Als mensen dat nemen, belanden ze minder snel op de ic, en hebben ze minder zuurstof nodig op de gewone afdeling in het ziekenhuis.”

Tegen mondkapjesplicht

Hoewel veel mensen denken dat het verplichten van mondkapjes de toename van coronobesmettingen kan terugdringen, is Gommers het hier niet mee eens. “Een niet-medische mondkap is momenteel in Nederland niet nodig. Kijk eens waar mensen nu besmet raken: thuis, in de privésfeer, op feestjes met familie, studentenfeestjes: denk je dat mensen daar mondkapjes gaan dragen? Nee.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant