Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Politie waarschuwt voor toename oplichting via WhatsApp

toename-oplichting-via-whatsapp-vooral-kwetsbare-ouderen-slachtoffer.jpg

Naast alle mooie en hartverwarmende initiatieven en acties rondom het coronavirus zijn er helaas ook steeds meer cybercriminelen die hun kans zien. Vooral in Midden-Nederland waarschuwt de politie voor een sterke toename van het aantal oplichtingen via WhatsApp.

Het zijn vaak zestigplussers met volwassen kinderen die slachtoffer worden van oplichting via WhatsApp, meldt de politie. 

Oplichting via WhatsApp: dit is het trucje

De politie ziet een toename van ruim vijf keer zo veel aangifte van oplichting via WhatsApp ten opzichte van vorig jaar. Eerder waren er ook al nepmails rondom het coronavirus in omloop, maar ook via Whatsapp proberen criminelen slachtoffers te maken. Het meest voorkomende trucje dat cybercriminelen gebruiken is dat ze zich voordoen als het kind van het potentiële slachtoffer. Hierbij ontvang je een berichtje via Whatsapp van een onbekend nummer wat van een zoon of dochter zou moeten zijn. Daarbij wordt een smoesje gebruikt over het hebben van een nieuw nummer. Vervolgens wordt er in het berichtje om geld gevraagd, bijvoorbeeld doordat je zoon of dochter de rekening tijdelijk niet kan betalen. Of doordat hij of zij problemen heeft met internetbankieren. Hierdoor wordt soms wel duizenden euro’s afgetroggeld, zo meldt de politie. 

Kwetsbare ouderen

De oudere doelgroep is natuurlijk al kwetsbaarder voor het coronavirus zelf, maar ook cybercriminelen weten van het virus handig gebruik te maken. Jeroen Niessen is het hoofd van het cybercrimeteam van Midden-Nederland en vertelt aan RTL Nieuws: “Veel ouderen zitten door de coronacrisis thuis en hebben minder live contact met anderen, dus ook hun kinderen zien ze minder.” Door hun kwetsbaarheid trappen ze in deze tijd sneller in dit soort trucjes.

Lees ook: Bezorgd om ouders op leeftijd door het coronavirus? Zo ga je daar mee om 

Controleer de afzender

Niet alleen de politie maar ook de Nederlandse Vereniging van Banken en de Betaalvereniging Nederland merken een toename in het aantal oplichtingen via WhatsApp. Ook hier komen de afgelopen weken meer meldingen van fraude binnen. De politie adviseert om de identiteit van de afzender dus altijd goed te checken door het nummer te bellen. Ook is het verstandig eerst te proberen om via het oude nummer van je kind contact te krijgen. Wanneer je via een appje naar het onbekende nummer je argwaan uitspreekt, wordt vaak door de cybercrimineel persoonlijke informatie van je zoon of dochter gedeeld die ze vinden op social media. Klik dus pas na goed controleren op betaallinkjes en deel geen codes via de app. Daarnaast is het aan te raden om tweestapsverificatie in te stellen. Dat doe je door bij Instellingen in je telefoon op Account te klikken en ‘Verificatie in twee stappen’ in te schakelen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

M17

Margriet 17 ligt in de winkels! Een zomers nummer vol liefdesverhalen, verzamelwoede én puzzels om thuis te doen. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant